7.21.2014

Αδιαφορία του υπουργείου για τα αρχαία στο Σεράφειο

ΠΗΓΗ: "Εποχή"

Με πρόγραμμα ΕΣΠΑ της εξαετίας 2007-2013 χρηματοδότησης περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ, ο Δήμος Αθηναίων, ως φορέας υλοποίησης, προχωρεί στην ανακαίνιση του Σεράφειου Κολυμβητηρίου που βρίσκεται στην οδό Πέτρου Ράλλη. Η απόφαση πάρθηκε επί της δημαρχίας του Νικήτα Κακλαμάνη και τότε, η Ανοιχτή Πόλη είχε συμφωνήσει με την ανακαίνιση, όχι όμως και με την ανέγερση ενός νέου κτιρίου, όπου θα φιλοξενούνταν τα γραφεία του κολυμβητηρίου.

Κατά την διεκπεραίωσης του έργου ήρθαν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα σπάνιας αξίας, όπως το αρχαίο χυτήριο και αγροτικός χώρος ενεργός από τον 4ο π.Χ μέχρι τον 4ο μ.Χ αιώνα. 
Πριν καν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές όμως, και κατά παράβασιν του νόμου, προχώρησε η κατασκευή του κτιρίου γραφείων και μάλιστα με μπετόν, υλικό που σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, είναι απαγορευτικό για χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Κατά την κατασκευή των γραφείων καταστράφηκε εν μέρει και επιχωματώθηκε το υπόλοιπο μέρος του αρχαίου χυτηρίου και το αρχαίο πηγάδι που βρέθηκε στο χώρο. Η επίσπευση των κατασκευαστικών έργων έγινε προφανώς για να προλάβει ο Δήμος τα χρονοδιαγράμματα του ΕΣΠΑ και να μην κινδυνεύσει να χάσει την χρηματοδότηση.
Λίγο πριν τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου γνωμοδότησε ομόφωνα  υπέρ της αποδόμησης των αρχαίων καλλιεργητικών αυλάκων, με την προϋπόθεση όμως ότι θα προηγηθεί σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση του χώρου της ανασκαφής. Η γνωμοδότηση αυτή έγινε πριν καν ολοκληρωθεί και αξιολογηθεί τα ευρήματα. 
Βάσει της γνωμοδότησης αυτή ο τότε Υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, υπέγραψε στις 4 Ιουνίου του 2014 απόφαση για την αποδόμηση των ευρημάτων στην οποία επίσης αναφέρεται ότι πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη φωτογραφική τεκμηρίωση του χώρου ανασκαφής. Πριν όμως ολοκληρωθεί καν η αρχαιολογική ανασκαφή η αρμόδια Εφορία διατάσσει την αποδόμηση των αρχαίων καλλιεργητικών αυλάκων. 
Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν κινητοποιηθεί αρχαιολόγοι και κινήσεις πολιτών που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα ζητήματα και μάλιστα έχουν σταλεί και επιστολές στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου κινώντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να σταματήσει το έργο.  Από την πλευρά τους τόσο το υπουργείο όσο και ο δήμος, με τις κινήσεις τους, αποδεικνύουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η χρονική εξυπηρέτηση του έργου και όχι η ανάδειξη ενός χώρου με τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Στέλλα Βρεττού


Δεν υπάρχουν σχόλια: