4.24.2014

Φερόμενοι ιδιοκτήτες και δήμος Αθηναίων στη γειτονιά Ακ. Πλάτωνος

Όπως όλοι γνωρίζουν, από το 2009 μέχρι και το Μάρτιο 2013, εξελίχθηκε μια μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ κατοίκων και δήμου. Αντικείμενο, η μελέτη «Πολεοδομικής Αναβάθμισης της Γειτονιάς Ακ. Πλάτωνος». Οι κάτοικοι με επιμονή και αγώνες κατόρθωσαν να υιοθετηθεί μια μελέτη, που αν και δεν συμπεριέλαβε όλα τα αιτήματά τους, εν τούτοις είχε σημαντικές βελτιώσεις ως προς το πράσινο, σχολεία, παιδικούς, αθλητισμό.
Στη συνέχεια, η μελέτη μπήκε στο κανάλι των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τα διάφορα τμήματα που την αποτελούσαν. Έτσι, έπρεπε με ξεχωριστές διαδικασίες να αντιμετωπιστούν οι φερόμενες ιδιοκτησίες Πανόπουλου από τις φερόμενες ιδιοκτησίες Σινόπουλου, και οι δύο μαζί από το σύνολο της υπόλοιπης περιοχής.

Το σχέδιο τροποποίησης για τις  φ. ιδιοκτησίες Πανόπουλου προωθήθηκε έγκαιρα και ήταν πιο βελτιωμένο από αυτό της συνολικής μελέτης (θα ήμασταν άδικοι αν δεν αναφέραμε ότι ρόλο σε αυτό έπαιξε η αρμόδια αντιδήμαρχος εκείνης της περιόδου, που δεν έχει πια καμία αρμοδιότητα, απ΄ όσο γνωρίζουμε). Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο δεν έγινε αποδεκτό από τους φ. ιδιοκτήτες που προσέφυγαν στο ΥΠΕΚΑ.
Το σχέδιο τροποποίησης για τις φ. ιδιοκτησίες Σινόπουλου δεν μελετήθηκε, ούτε προωθήθηκε ποτέ από το δήμο. Σε ερώτησή μας γιατί το τμήμα αυτό αποτελεί «τρύπα» στο σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το σύνολο της περιοχής, η απάντηση ήταν πως θα προωθηθεί ξεχωριστά.
Οι φ. ιδιοκτήτες κινήθηκαν αφήνοντας τον δήμο στο θα. Υπέβαλαν φάκελο στην Περιφέρεια Αττικής με προτάσεις για δημιουργία οικοπέδων. Η μελέτη του δήμου πρόβλεπε πράσινο και αθλητισμό. Η δημοτική υπηρεσία, όταν καλέστηκε από την Περιφέρεια να καταθέσει απόψεις, απέρριψε τις προτάσεις των φ. ιδιοκτητών και αντιπρότεινε αυτές της μελέτης. Το αρμόδιο όργανο της Περιφέρειας «έγραψε στα παλαιότερα» τις απόψεις της υπηρεσίας, ενέκρινε αυτές των φ. ιδιοκτητών και, απ΄όσο γνωρίζουμε, δεν εφάρμοσε άρθρο του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για επιβολή επί πλέον εισφοράς σε γη!! Τι έκανε ο δήμος; Ούτε καν ένσταση όπως εδικαιούτο και όφειλε. Έτσι ακυρώνονται οι καλές προθέσεις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όμως για προπαγάνδα. Δια της διολισθήσεως στη σιωπή!

Οι κάτοικοι καλούμε το δήμο Αθηναίων να ενημερώσει άμεσα το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ για το σχέδιο ΠΔ της τροποποίησης. Να μας ενημερώσει άμεσα για τις ενέργειες συνολικά που προτίθεται, αν προτίθεται, να κάνει και πότε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ποιός Δήμος;
Αυτοί δεν ενδιαφέρονταν τον άλλο καιρό, θα ενδιαφερθούν τώρα παραμονές εκλογών που αγωνίζονται για ψήφους;

Άννα