3.25.2014

Κινδυνεύει ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος και το Περιστέρι από τη BlackRock!


ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. "Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ


Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της περιοχής: Κάτω τα χέρια από το χώρο της πρώην ιδιοκτησίας Μουζάκη στην Ακ. Πλάτωνα

Στο στόχαστρο του κεφαλαίου, με τη βοήθεια της κυβέρνησης και του Δήμου Αθήνας, έχει βρεθεί ο χώρος της πρώην ιδιοκτησίας Μουζάκη στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Από το 2009 η ARTUME S.A (συμφερόντων σήμερα του πολυεθνικού οίκου BlackRock γνωστού από την ανάληψη του ελέγχου των ελληνικών τραπεζών) άρχισε να προωθεί ενεργά το επιχειρηματικό της σχέδιο στο χώρο της πρώην Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη – κόμβος Λένορμαν και Κηφισού στα όρια των δήμων Αθήνας και Περιστερίου. Για να εξυπηρετηθεί ο επιχειρηματικός της στόχος, έγιναν ενέργειες που ξεπερνούν τη φαντασία:

-         Κατεδαφίστηκε ο κεντρικός πυρήνας του βιομηχανικού συγκροτήματος σε μια νύκτα, χωρίς την έγκριση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων που προωθούσε την κήρυξή του.
-         Εξαιρέθηκε από το ΠΔ (Απρίλιος 2013) μείωσης των όρων δόμησης για την προστασία της ευρύτερης περιοχής του αρχαιολογικού χώρου της Ακ. Πλάτωνος, το Ο.Τ. – ιδιοκτησία της εταιρείας.
-         Δημοσιεύθηκε απόφαση των υπουργών ΠΕΚΑ – Μανιάτη και Καλαφάτη, στις 24/2/2014 για τη φωτογραφική κατά παρέκκλιση τοπική τροποποίηση των χρήσεων γης, μόνο στο συγκεκριμένο Ο.Τ., για να χωράει το νέο Mall.
Όλα αυτά αποσκοπούν:
-         Στην εκμετάλλευση της άμεσης γειτνίασης με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακ. Πλάτωνος – από όπου ανενδοίαστα αντλήθηκε ο τίτλος του επενδυτικού σχεδίου, αλλά και το μελλοντικό Μουσείο της Πόλης των Αθηνών.
-         Στην εξαφάνιση της εμπορικής αγοράς της δυτικής Αθήνας, κυρίως του τέταρτου μεγαλύτερου δήμου του Περιστερίου, με τα 100 εμπορικά καταστήματα, καταστήματα και αίθουσες αναψυχής σε 55.000 τμ που θα στεγάζονται στο νέο Mall. 
Αυτή η πολιτική που βυθίζει σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση τις ζωές μας, κλείνει μαγαζιά, ρίχνει μισθούς και πετάει στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένων, μόνο και μόνο για να αγοράσει τα πάντα πιο φτηνά και που εκμεταλλεύεται  τον κόπο μας, τη ζωή μας και την εργασία μας μέσα σε συνθήκες μεσαίωνα, μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.

Ο σύλλογός μας εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα. Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως είμαστε κατά  του επενδυτικού σχεδίου “Academy Gardens” και των καταστρεπτικών συνεπειών του.
Είναι φανερό ότι στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών συμφερόντων θυσιάζονται ο αρχαιολογικός χώρος, η ζωή των κατοίκων, οι μικρομεσαίοι.

Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι τόπος ιστορικός, έχει ως πυρήνα κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο  μεγάλης σημασίας (εντός του οποίου έχει χωροθετηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών), είναι ελεύθερος χώρος πρασίνου, περιπάτου και αθλητικών δραστηριοτήτων της πόλης και ακολούθως, στον περιβάλλοντα αστικό της χώρο είναι ασύμβατη η ανέγερση του φαραωνικού πολυχώρου εμπορίου και αναψυχής με την επωνυμία Academy Gardens. Αντιθέτως, η περιοχή μπορεί να αναδειχθεί σε πόλο κοινωνικής ανάτασης και ήπιας οικονομικής ανάπτυξης μέσω του πολιτισμού. 



  



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καταστροφη οπως εγινε και στον βοτανικο και ευτυχως σωθηκε ο υδοβοιοτοπος απο κατι τυπους σαν και εσας.Ετσι θα σωθει και ο κολωνος