3.22.2014

"Ασύμβατη η ανέγερση του φαραωνικού Academy Gardens με την Ακαδημία Πλάτωνος"

Το Γυμνάσιο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Φώτο: Βασίλης Μακρής

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ- 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με το παρόν ψήφισμα εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα.
Ειδικότερα, δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της στο Π.Δ. (ΦΕΚ 165/ΑΑΠ/2013), το οποίο αγνοώντας επιδεικτικά τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, προχώρησε αυθαίρετα σε σημειακή αλλαγή ορίου στο τοπογραφικό διάγραμμα και εξαίρεσε από την περιοχή εφαρμογής των ρυθμίσεων του Π.Δ. το ΟΤ 75/124 του Δήμου Αθηναίων.

Τάσσεται κατά της απόφασης του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, που εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (7752/24-2-2014), σχετικά με την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή ΒΙΟΠΑ της Ακαδημίας Πλάτωνος, με την οποία αλλάζει ο χαρακτηρισμός του ΟΤ 75/124 του Δήμου Αθηναίων σε ΒΙΟΠΑ προς “εξυγίανση”. Θεωρεί επίσης, προκλητική και απαράδεκτη τη διατύπωση και προτροπή “ να εξεταστεί η σύνδεση του ανωτέρω οικοδομικού τετραγώνου με τους πεζόδρομους, τους ελεύθερους χώρους και τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Αρχαιολογικού Χώρου”. 

Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι τόπος ιστορικός, έχει ως πυρήνα κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο  μεγάλης σημασίας (εντός του οποίου έχει χωροθετηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών), είναι ελεύθερος χώρος πρασίνου, περιπάτου και αθλητικών δραστηριοτήτων της πόλης και ακολούθως, στον περιβάλλοντα αστικό της χώρο είναι ασύμβατη η ανέγερση του φαραωνικού πολυχώρου εμπορίου και αναψυχής με την επωνυμία Academy Gardens. Αντιθέτως, η περιοχή μπορεί να αναδειχθεί σε πόλο κοινωνικής ανάτασης και ήπιας οικονομικής ανάπτυξης μέσω του πολιτισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: