3.02.2014

Παρουσίαση του σχεδίου «Πλάτωνος Κήποι» από τη "Γειτονιά σε Μετάβαση" την Τετάρτη στο Συνεργατικό Καφενείο


Οι «Πλάτωνος Κήποι» είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος αστικός κήπος στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, στο κέντρο της Αθήνας. Αποτελεί ένα εγχείρημα δημιουργίας ενός πρότυπου πάρκου αστικής καλλιέργειας, στη βάση του μοντέλου της Μόνιμης Καλλιέργειας. Λειτουργεί στα πλαίσια της συλλογικότητας και της αυτοδιαχείρισης από την κοινότητα, με στόχο την αυτάρκεια, τον επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών σχέσεων και τη μέριμνα για το περιβάλλον, αστικό και φυσικό.
Η Μόνιμη Καλλιέργεια είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα σχεδιασμού με ολιστικό τρόπο σκέψης που στόχο έχει τη δημιουργία κοινωνικά, οικονομικά και οικολογικά βιώσιμων κοινοτήτων. Κεντρική πρακτική του είναι η παρατήρηση, της φύσης και των συστημάτων της, και η χρήση των μοντέλων των σχέσεων μεταξύ αυτών στο σχεδιασμό.
Οι Πλάτωνος Κήποι βασίζονται στο θεωρητικό υπόβαθρο του συστήματος αυτού με στόχο να αποτελέσουν ένα κέντρο βιωσιμότητας, στη βάση της συλλογικής καλλιέργειας μικρής κλίμακας, σε αστικό περιβάλλον, και σε περίοδο παγκόσμιας κρίσης σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η περιοχή μελέτης επιλέγεται με βάση κριτήρια όπως η επιτακτικότητα  για μία τέτοια δράση, η ένταξη στον αστικό ιστό, η σχέση με την περιοχή κατοικίας, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και η δυνατότητα δημιουργίας ενός δικτύου αντίστοιχων χώρων και δράσεων πολιτιστικού χαρακτήρα. Η Ακαδημία Πλάτωνος  αποτελεί μία περιοχή στην καρδιά της Αθήνας «σε μετάβαση», περνώντας από την αποβιομηχανοποίηση στη βίαιη εισαγωγή του τριτογενούς τομέα. Διαθέτει πληθώρα αστικών κενών και έναν πολύ ενεργό σύλλογο κατοίκων, με συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στα θέματα της βιωσιμότητας και της αυτοδιαχείρισης. Έχει επίσης πλούσιο ιστορικό παρελθόν στον τομέα της εκπαίδευσης - Ακαδημία του Πλάτωνα- αλλά και της καλλιέργειας - τμήμα του ιστορικού Ελαιώνα της Αθήνας.
Η πρόταση υλοποιείται σε μία έκταση 20 στρεμμάτων στην οποία περιλαμβάνεται και κτίριο συνολικής κάλυψης 800  τ.μ., το οποίο επαναχρησιμοποιείται. Περιλαμβάνει την καλλιέργεια μιας πληθώρας ειδών του αττικού τοπίου, όπως λαχανικά, αμπέλια, εσπεριδοειδή, ελιές, αμυγδαλιές και καστανιές. Επίσης προβλέπει λειτουργίες αποθήκευσης, υπαίθριας αγοράς για τη διάθεση των προϊόντων, μικρής κλίμακας οινοποιείο, χώρους εστίασης και αναψυχής, διοικητικούς χώρους, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων καθώς και χώρους πλατειών και περιπάτου. Τέλος, περιλαμβάνει πρότυπη μονάδα παραγωγής aquaponics, με κύριο τον χαρακτήρα της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.
Τα aquaponics είναι μία πρωτοποριακή οργανική μέθοδος καλλιέργειας λαχανικών και ψαριών σε ένα κλειστό σύστημα. Το νερό από τη δεξαμενή των ψαριών μεταφέρεται στα φυτά, όπου τα απόβλητα των ψαριών απορροφούνται από τα φυτά ως λίπασμα, και το νερό επιστρέφει καθαρό στα ψάρια, σε μία διαρκή ανακύκλωση. Έτσι εξοικονομείται το 90% του νερού που θα απαιτούσε ένα αντίστοιχο σύστημα υδροπονίας ή ιχθυοκαλλιέργειας. Η ίδια τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε διαφορετικές κλίμακες συστημάτων, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Συνοψίζοντας, στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η παροχή στους κατοίκους μιας γειτονιάς ενός μεγάλου αστικού κέντρου της δυνατότητας  για αυτοοργάνωση και αυτάρκεια, με βάση τη συλλογική καλλιέργεια και τη στροφή στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, και ταυτόχρονα η φροντίδα της γης και της πόλης.  Απώτερος στόχος είναι η λειτουργία της μονάδας αυτής ως πρότυπο κέντρο βιωσιμότητας και εκπαίδευσης, και η ένταξή της σε ένα ευρύτερο δίκτυο αντίστοιχων προσπαθειών, στα πλαίσια της ανταλλαγής ιδεών και της διάδοσης ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής και δράσης.

5 σχόλια:

NIKI MITA είπε...

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΤΟ ΛΑΜΠΡΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ...ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΩΣ ΧΩΡΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ? ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΧΩΡΟΣ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ -ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΕ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΑΓΟΡΑ?ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΑΣ?

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα,
ξαφνικά ενοχλούτν πρωτοβουλίες της άλλης, πραγματικής ανάπτυξης υπέρ των κοινών καλών.
Όταν δεν έχει ενοχλήσει ρτο συμφέρον της εταιρείας για το Academy gardens που θα κλείσει το Πάρκο για τουτς πολλούς, όταν δεν έχει ενοχλήσει το συμφέρον των μεγαλοιδιοκτητών που απαιτούν τους ελεύθερους αδόμητους χώρους για να τους κλείσουν και να κάνουν πανύψηλες πολυκατοικίες, όταν δεν έχουν ενοχλήσει οι πολιτικές του δήμου που ΔΕΝ υπερασπίζεται την περιοχή, το Πάρκο, τον Αρχαιολογικό χώρο.
Πέστε μας και τι ψηφίζετε ή σε ποιο οικονομικό συμφέρον είστε προσδεμένος για να καταλάβουμε...

nikmyk7 είπε...

ΩΡΑΙΑ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑ Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΜΕ ΣΚΙΑΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ...ΧΟΝΤΡΟ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΒΑΛΑΤΕ ΚΑΙ ΚΛΑΔΕΥΤΗΡΙ . ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΠΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟ ΣΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙ ΓΑΙΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΕΙΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΤΑΙΡΙΑΣΤΟ.ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΑΙΣΙΑ ΠΟΡΕΙΑ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ποσο όμορφη ιδέα για τη γειτονιά!. που βρίσκεται αυτός ο αστικός αγρός-μπορεί να καλλιεργήσει όποιος θέλει από την περιοχή;