1.22.2014

Αγνοούν το ΣτΕ, ενάντια στα συμφέροντα της Ακαδημίας Πλάτωνα

Νάντια Βαλαβάνη: «Όχι στην ανέγερση του Μall Academy Gardens στην Ακαδημία Πλάτωνος»
(Αναδημοσίευση από την Αυγή)

Την επιδεικτική αγνόηση γνωμοδότησης του ΣτΕ για την προώθηση της ανέγερσης του mall με το όνομα Academy Gardens από το real estate της BlackRock σε απόσταση 550 μέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος υπογραμμίζει με δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη ζητώντας άμεσα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί το έργο. Όπως σημειώνει, στο Προεδρικό Διάταγμα του ΦΕΚ 2013 ΑΑΠ/165 υπήρξε διακριτική μεταχείριση της περιοχής ανέγερσης του Academy Gardens, με την εξαίρεσή της από τον μικρό συντελεστή δόμησης (2,1) και το χαμηλό επιτρεπόμενο ύψος (15μ), αγνοώντας την ιδιαίτερη αναφορά για το αντίθετο, που γίνεται στο 77/2013 Πρακτικό Επεξεργασίας και τη Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η υπερβολική δόμηση έχει καταστήσει αναγκαία μια δραστική παρέμβαση για τον πλήρη πολεοδομικό ανασχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον μεγάλης σημασίας αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, που ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ελεύθερους χώρους πρασίνου - περιπάτου, παιχνιδιού και αθλητικών δραστηριοτήτων της πόλης, υπογραμμίζει η Ν. Βαλαβάνη


«Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το 77/2013 Πρακτικό Επεξεργασίας και τη Γνωμοδότηση του ΣτΕ, η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να περιοριστεί η δόμηση στη συγκεκριμένη περιοχή για σοβαρούς αρχαιολογικούς και πολεοδομικούς λόγους, εγείροντας μάλιστα ζήτημα νομιμότητας, αλλά και ισονομίας σε σχέση με τους κατοίκους της περιοχής και των όμορων δήμων» τονίζει η Ν. Βαλαβάνη. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι -σύμφωνα με δημοσιεύματα- για την επένδυση υπήρξε ανάμειξη από το γραφείο του πρωθυπουργού ενώ την επικοινωνιακή προώθηση του Academy Gardens την έχει αναλάβει ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων στο πλαίσιο του προγράμματος «Re-launching Athens».

«Αποτελεί άποψη και του ΣΥΡΙΖΑ ότι η υπερβολική δόμηση έχει καταστήσει αναγκαία μια δραστική παρέμβαση για τον πλήρη πολεοδομικό ανασχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον μεγάλης σημασίας αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, που ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ελεύθερους χώρους πρασίνου - περιπάτου, παιχνιδιού και αθλητικών δραστηριοτήτων της πόλης. Σύμφωνα και με το ΣτΕ, στην παρέμβαση αυτή πρέπει να ενταχθούν όχι μόνο η γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά και το συνεχόμενο Βιοτεχνικό Πάρκο, καθώς και τμήμα της όμορης γειτονιάς του Αγ. Γεωργίου», σημειώνει η Ν. Βαλαβάνη

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αυτό θ' αναβαθμίσει δραστικά τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της περιοχής και ταυτόχρονα θα εντάξει τις χιλιάδες σημερινές μικρές δραστηριότητες, που αναπτύσσονται στον χώρο, σ' ένα σχέδιο ήπιας ανάπτυξης, διασώζοντάς τις και δημιουργώντας πραγματικές και όχι φανταστικές θέσεις εργασίας. «Διαδίδεται ότι θα δημιουργηθούν 1.900 θέσεις εργασίας κατά το στάδιο της κατασκευής και 1.600 κατά τη λειτουργία του Academy Gardens, ο Εμπορικός Σύλλογος ωστόσο υπολογίζει ότι θα χαθούν 6.000 - 7.000 υπάρχουσες θέσεις εργασίας, απ' αυτές που κρατήθηκαν μέσα σε κρίση και Μνημόνια 'με τα δόντια', από τα 'λουκέτα' που θα μπουν λόγω mall», τονίζει.

Παράλληλα αναφέρεται και στη στάση των δύο υπουργείων, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που είτε αγνόησαν τη σχετική ερώτησή της στη Βουλή είτε απάντησαν σε άσχετα ερωτήματα.

Παίρνοντας υπόψη ότι στο ΣτΕ εκκρεμεί προσφυγή κατοίκων της περιοχής κι ότι η Δικαιοσύνη εξετάζει το θέμα σχετικά με το τοπογραφικό διάταγμα που συνοδεύει το ΦΕΚ, η Νάντια Βαλαβάνη ρωτάει εκτός Βουλής τους υπουργούς για ποιο λόγο στο Π.Δ. υπήρξε διακριτική μεταχείριση της περιοχής ανέγερσης του Academy Gardens, ποιες είναι οι απόψεις των αρμοδίων υπηρεσιών των δύο υπουργείων και ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα για να αποτρέψουν την ανέγερση του φαραωνικού κτηρίου σε απόσταση 550 μέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντιγράφω από τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας: «ειδικότερα ως προς το τμήμα της περιοχής του τομέα ΙΙΙ, το οποίο έχει μέτωπο τον Κηφισό (σ.σ. περιοχή του Academy Gardens), ο προβλεπόμενος σ.δ. 2,4 και το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων του τομέα ΙΙΙ (18μ) δεν προτείνονται νομίμως, διότι η περιοχή αυτή ευρίσκεται εγγύς του αρχαιολογικού χώρου, τμήμα της ίδιας περιοχής περιλαμβάνεται, ορθώς, στον τομέα ΙΙ με σ.δ. 2,1, τα δε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των όμορων Δήμων στα σημεία, που γειτνιάζουν με το τμήμα αυτό του τομέα ΙΙΙ, προβλέπουν αισθητά μικρότερους συντελεστές δόμησης»
Συμπέρασμα: η εξαίρεση του οικοπέδου του Academy Gardens από το Προεδρικό Διάταγμα με τον μικρό συντελεστή δόμησης και το χαμηλό ύψος είναι ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ = ΠΑΡΑΝΟΜΗ, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, που ταυτόχρονα βάζει και ζητήματα ισονομίας με τους όμορους Δήμους.
Να γίνει συντονισμός με Περιστέρι και Χαϊδάρι και να κατατεθούν συμπληρωματικοί λόγοι ακύρωσης του "κολοβωμένου" ΠΔ. Στόχος μας όχι να πέσει το υπόλοιπο ΠΔ αλλά η περιοχή του Academy Gardens να ενταχθεί στον Τομέα ΙΙ με συντελεστή δόμησης 2,1 και ύψος 15μ ή και ακόμα λιγότερο.
Αν με τέτοια στοιχεία "καταφέρουμε" να χάσουμε την προσφυγή, θα πρόκειται για πραγματικό "κατόρθωμα"!

Ανώνυμος είπε...

Κατάντια!
Μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε.