1.22.2014

Αυτά τα στοιχεία τα έχετε υπόψη σας κύριε Μηταράκη;

Περιφρονούν το ΣτΕ για το mall της Ακαδημίας Πλάτωνος
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη αποκάλυψε ότι στο προεδρικό διάταγμα για τροποποίηση του συντελεστή δόμησης στην περιοχή, προκειμένου να ανεγερθεί το εμπορικό κέντρο από την εταιρεία Artume S.A., θυγατρική της BlackRock, χρησιμοποιήθηκε άλλο τοπογραφικό διάγραμμα σε σχέση με αυτό που είχε σταλεί στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο για.
 Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη αποκάλυψε ότι στο προεδρικό διάταγμα για τροποποίηση του συντελεστή δόμησης στην περιοχή, προκειμένου να ανεγερθεί το εμπορικό κέντρο από την εταιρεία Artume S.A., θυγατρική της BlackRock, χρησιμοποιήθηκε άλλο τοπογραφικό διάγραμμα σε σχέση με αυτό που είχε σταλεί στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο για έλεγχο

Του Τάσου Σαραντή
(Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών)

Την επιδεικτική περιφρόνηση γνωμοδότησης του ΣτΕ σε προεδρικό διάταγμα για την τροποποίηση του συντελεστή δόμησης, προκειμένου να διευκολυνθεί η σχεδιαζόμενη ανέγερση ενός mall υπό την επωνυμία Academy Gardens από την εταιρεία Artume S.A., θυγατρική της γνωστής από τους ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες αμερικανικής πολυεθνικής BlackRock, καταγγέλλει με δήλωσή της η βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη.

Οπως αναφέρει η κ. Βαλαβάνη, στο προεδρικό διάταγμα «Τροποποίηση του συντελεστή δόμησης των οικοπέδων και του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος» (ΦΕΚ 2013 ΑΑΠ/165) υπήρξε σημειακή τροποποίηση του ορίου στο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων σε σχέση με το αρχικό τοπογραφικό διάγραμμα που είχε σταλεί για επεξεργασία και έλεγχο στο ΣτΕ. Δηλαδή, άλλο ήταν το τοπογραφικό διάγραμμα στη βάση του οποίου γνωμοδότησε το ΣτΕ κι άλλο συνοδεύει το Π.Δ. στο προαναφερόμενο ΦΕΚ. Το αποτέλεσμα ήταν εξαίρεση της περιοχής ανέγερσης του Academy Gardens από τον «Τομέα ΙΙ», ο οποίος, επειδή περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο, έχει μικρό συντελεστή δόμησης (2,1) και χαμηλό επιτρεπόμενο ύψος (15 μέτρα) – προφανώς ακατάλληλα για τα 50.000 τετραγωνικά μέτρα δόμησης που σχεδιάζεται να έχει το θηριωδών διαστάσεων mall.

Εγείρεται ζήτημα νομιμότητας

Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, επισημαίνει η κ. Βαλαβάνη, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το 77/2013 Πρακτικό Επεξεργασίας και τη Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να περιοριστεί η δόμηση στη συγκεκριμένη περιοχή για σοβαρούς αρχαιολογικούς και πολεοδομικούς λόγους, εγείροντας μάλιστα ζήτημα νομιμότητας, αλλά και ισονομίας σε σχέση με τους κατοίκους της περιοχής και των όμορων δήμων.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη Γνωμοδότηση του ΣτΕ, «ειδικότερα ως προς το τμήμα της περιοχής του “Τομέα ΙΙΙ”, το οποίο έχει μέτωπο τον Κηφισό (σ.σ. περιοχή του Academy Gardens), ο προβλεπόμενος συντελεστής δόμησης 2,4 και το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων (18 μέτρα) δεν προτείνονται νομίμως, διότι η περιοχή αυτή ευρίσκεται εγγύς του αρχαιολογικού χώρου».
Είναι ολοφάνερο ότι η σκοπιμότητα δεν μπορεί να υπαγορεύεται παρά από τις «ανάγκες» ανέγερσης ενός κτιρίου με μεγάλη δόμηση και μεγάλο ύψος, σύμφωνα με τις επιθυμίες του «επενδυτή» και όχι το δημόσιο συμφέρον. Τα δημοσιεύματα περί ανάμιξης του Γραφείου Πρωθυπουργού και η υιοθέτηση του σχεδίου για ένα τέτοιο mall από μεριάς του δημάρχου Αθηναίων στο πλαίσιο του προγράμματος «Re-launching Athens», απαιτούν επίσης απαντήσεις, αναφέρει η κ. Βαλαβάνη.
Για ποιον λόγο στο προεδρικό διάταγμα του ΦΕΚ 2013 ΑΑΠ/165 υπήρξε διακριτική μεταχείριση της περιοχής ανέγερσης του Academy Gardens, ποιες είναι οι απόψεις των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα για να αποτρέψουν την ανέγερση ενός φαραωνικού κτιρίου σε απόσταση 550 μέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, ρωτάει η κ. Βαλαβάνη τους αρμόδιους υπουργούς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: