1.18.2014

Κουκλοθέατρο για μικρούς και μεγάλους στο Συνεργατικό Καφενείο

Από τις 16 Ιανουαρίου, στο Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος θα παρουσιάζονται παραστάσεις κουκλοθέατρου για μικρούς και για μεγάλους.
Έξι θίασοι κουκλοθεάτρου ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν σε κοινό χώρο καινούργιες -αλλά και παλιότερες- παραγωγές τους.
Το κουκλοθέατρο φέρνει κοντά. κούκλες και ανθρώπους, θεατές και κουκλοπαίχτες, μυαλό, συναισθήματα και αντικείμενα στο Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Η είσοδος στις παραστάσεις θα είναι ελεύθερη, η πληρωμή των κουκλοπαιχτών. θα είναι στο χέρι σας!!!
τηλ. επικοινωνίας 6974713655
Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος, τηλέφωνο 211.2217260


Πέμπτη 16 Ιανουαρίου
Ώρα : 22:00

Κουκλοθέατρο ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ!
'ΦΑΣΟΥΛΗΣ'

 καρναβαλική ιστορία έρωτος και θανάτου
 (παράσταση κωμικού λαϊκου κουκλοθεάτρου)
 Σκηνοθεσία, κατασκευές και ερμηνεία: Στάθης Μαρκόπουλος

Η Ελλάδα έχει δύο παραδοσιακούς κωμικούς χαρακτήρες. Τον Καραγκιόζη και τον Φασουλή. Ο Καραγκιόζης είναι φιγούρα του θεάτρου σκιών και έφτασε από την Τουρκία. Ο Φασουλής είναι γαντόκουκλα και αδερφός του Ιταλού Fagiolino (και φυσικά μέλος της μεγάλης οικογένειας των Pulchinella, Punch, Kasper, Petruska, κλπ) . Έφτασε στην Ελλάδα από την Ιταλία, το 1840. Πριν από το τέλος του 19ου αιώνα, ήταν ήδη γνωστός στην Αθήνα. Στην αρχή του 20ού και μέχρι το 1930 περίπου, υπήρξε σοβαρός ανταγωνιστής του Καραγκιόζη, αλλά και σύντροφός του, αφού πολλοί καραγκιοζοπαίχτες έπαιξαν και το Φασουλή. 
Στον δικό μας ΦΑΣΟΥΛΗ, το κείμενο έχει αφαιρεθεί, οι φωνές έχουν πλήρως παραμορφωθεί, οι μορφές έχουν αλλάξει. Η παράσταση διατηρεί όλα τα καρναβαλικά χαρακτηριστικά και σημάδια της και επικεντρώνεται σε αυτά σαν ένα παγκόσμιο χαρακτηριστικό του λαϊκού κουκλοθεάτρου, με στόχο την παραγωγή ενός συμπαγούς κωμικού αποτελέσματος, πάντα οικείου και πάντα σύγχρονου.

Σημείωμα περί Φασουλή
Ο θεός έχει προαιώνια έχθρα με τους κουκλοπαίκτες.
Του είναι αδύνατο να ανεχτεί ότι κάποιος εκτός αυτού δίνει ζωή στην άψυχη ύλη.
Τον εξοργίζει δε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι οι άνθρωποι βρήκαν τρόπους να υποφέρουν τον θάνατο –ή τη γεμάτη θάνατο ζωή τους- με χάρη.
Το γέλιο αμφισβητεί ευθέως και παντοιοτρόπως τη σοβαρότητα της κατάστασης. Φοβάμαι λιγότερο ότι έχω περιγελάσει.
Ιστορία έρωτα και θανάτου: Το κουκλοθέατρο ως απόλυτη παρωδία της γέννησης του είδους μας και της ύπαρξής του στον κόσμο τούτο.
Ο Φασουλής δεν είναι επαναστάτης, απλώς δεν έχει καμία ηθική αναστολή, καθώς υλοποιεί ταυτόχρονα το πολύ καλό και το πολύ κακό σε μια αρμονική συνύπαρξη.
Εραστής και φονιάς, έρχεται αντιμέτωπος με όλα σε μια σχέση παιδιού με το παιχνίδι του: η ζωτική σοβαρότητα στην εξερεύνηση του κόσμου, ταυτόχρονα με την ελαφρότητα της άγνοιας και της μη φορτισμένης συνείδησης και μνήμης.
Αναλαμπές που φωτίζουν την έμφυτη τάση ελευθεριότητας του Φασουλή, τον οδηγούν στις πράξεις του. Ξέρει άραγε τι κάνει;
Η παραδοσιακή τεχνική του παλιού κωμικού: ο φόνος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να περάσεις στην επόμενη σκηνή του έργου.
Η τελική αναμέτρηση, με τον ίδιο τον Χάρο, φανερώνει τελικά τη μόνη συνειδητή ιδιότητα του Φασουλή: χτυπώντας το καμπανάκι λήξης της παράστασης αναγνωρίζει την φύση του –καθώς και του Χάρου- ως κούκλα και αυτο-ακυρώνεται προκειμένου να ακυρώσει και τον αντίπαλό του. Μετά την παράσταση, οι κούκλες πεθαίνουν. Οι άνθρωποι συνεχίζουν.


Διάρκεια: 45'-50'


Κυριακή 19 Ιανουαρίου
Ώρα: 17:00

 Βασιλική Κουστέρη
'Παρούκ, το στοιχειωμένο κολοκύθι'

Πριν πολύ, πολύ, πολύ, πολύ καιρό, ε όχι και τόσο πολύ.
Χτες το βράδυ δηλαδή, στο στοιχειωμένο κάστρο, εκεί που ζη η κολοκύθα που τον λένε Παρούκ.
Όχι, όχι, δεν είναι σαν τα συνηθισμένα στοιχειωμένα κάστρα που βλέπετε κάθε μέρα. Εκεί δεν ακούς ουρλιαχτά, ακούς μόνο γέλια γιατί ο Παρούκ σκαρφίζεται συνέχεια φάρσες για να τρομάζει τα πιο ανατριχιαστικά πλάσματα. Κάθε βράδυ κάνει την αγαπημένη του φάρσα με το σεντόνι. Τίιιιι??? Εσείς δεν το έχετε δοκιμάσει???
Κάθε βράδι, που λέτε, φοράει ένα σεντόνι για να τρομάξει τα φαντάσματα. Και σκαρφίζεται ένα σωρό κόλπα για να κοψοχολιάσει το δράκουλα. Τρομάζει τους πάντες, μέχρι που του επιτίθεται ο έρωτας. Μέσα από αυτή τη μάχη θα ερωτευτεί μια ωυχτερίδα. Θα καταφέρει άραγε να την κατακτήσει?


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου
Ώρα: 22:00

Κουκλοθέατρο Καραμπόλα
'Ο Κύριος Ντριν'

Ο κύριος Ντριν ζει μέσα σ' ένα κουτί.
Ένα ρολόι, ο χρόνος δυνάστης, τον κρατάει σε εγρήγορση.
Γύρω του στοιβαγμένα υλικά, για οικοδομήματα χωρίς προοπτική
και τότε....τα υλικά που μέχρι τώρα στερέωναν την ύπαρξή του,
γίνονται τείχη που τον φυλακίζουν. Μια λύση υπάρχει: να αποδράσει από το μετρήσιμο χρόνο και αποφασισμένος πια να παλέψει για την ελευθερία του.
Θα τα καταφέρει; θα πάρει τον έλεγχο της ζωής του; θα πετύχει να αποκαταστήσει τη σχέση του με τον χρόνο;
διάρκεια 25'

Κωσταντής Μιζάρας
'500kg'

Μια ξύλινη κούκλα, φτιαγμένη κατ' ομοίωση των παλιών μασιστών (και συγκεκριμένα του Δημήτρη Τόφαλου) ζωντανεύει στον πάγκο του εργαστηρίου… για να ανακαλύψει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες… κούκλας και κουκλοπαίχτη. Όταν ο κουκλοπαίχτης γίνεται άλλο ένα εργαλείο για χάρη της κούκλας και της παράστασης.

Επικοινωνία: 6974713655
Διάρκεια: 15'

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου
Ώρα: 22:00


‘’ Ο Κατακλυσμός από την Χώρα του Παραμυθιού στον Κόσμο των Ανθρώπων ’’
Μια παράσταση κουκλοθεάτρου από την ομάδα ‘Καραβάν’ που ξετυλίγει την κόκκινη κλωστή του παραμυθιού με πρωταγωνιστή τον μικρό Αμπού Αγκού. Στο πλευρό του οι αγαπημένοι του φίλοι, το μυρμηγκάκι, ο ελέφαντας, ο δράκος, η μάγισσα και η νεράιδα, τον υιοθετούν, του χαρίζουν το όνομαΚατακλυσμός και τον μεγαλώνουν ως την ημέρα που θα θελήσει να φύγει από την χώρα τουπαραμυθιού για να γνωρίσει νέους κόσμους. Το ταξίδι ξεκινά με προορισμό τον κόσμο των ανθρώπων όπου φθάνει με ενθουσιασμό αλλά γρήγορα απογοητεύεται... Οργισμένος αναλαμβάνειδράση και με την βοήθεια μιας τσιγγάνας που τον στηρίζει, αντιμετωπίζει τους άρχοντες και τους υποταχτικούς παραδειγματικά και δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία για μια καινούρια αρχή.

Συντελεστές :

 Κατασκευή Κούκλας - Σενάριο – Εμψύχωση : Ερατώ Σιωροπούλου
 Βοηθός : Αχιλλέας Τσιτσιμελής
 Διάρκεια : 45’
Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου
Ώρα: 22:00

- Όνομα θιάσου: Ομάδα "Πύραυλος"
- Τίτλος παράστασης: ΚΑΚΟΥΛΑ ΠΑΛΟΥΚ

- Συντελεστές: 
Γιάννης Τσιούτας / Μαριάν Χαραλαμπίδου

- Διάρκεια παράστασης: 35-40 λεπτά

Περίληψη
Στο χωριό των Παλούκα όλα κυλούν ειρηνικά, μέχρι την ημέρα που οι άντρες της φυλής επιστρέφοντας από το κυνήγι, αντί για "μαμ μαμ", 
φέρνουν τους μπελάδες στο πρόσωπο της Κακούλα. Ένας ιδιαίτερος πιλότος, ένας κόκορας που αρνείται το καθήκον του, 
ο μάγος που χάνει τα λογικά του και η Μαμάκα που παίρνει την κατάσταση στα χέρια της. 
Συμμετέχουν ο Μπούλου, ο Λελέ, ο Γκαμόλα και η Λούλου. Guest star ο Παππούκα.

Μουσική: Tαμ ταμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: