11.18.2013

Κουρέλια για ανακύκλωση

Μια μικρή επιχείρηση μετατρέπει κάθε λογής άχρηστα υφάσματα σε εμπορεύσιμο υλικό ανοίγοντας τον δρόμο της ανακύκλωσης υφασμάτων και στη χώρα μας, έτσι ώστε χιλιάδες τόνοι άχρηστων ρούχων και υφασμάτων ν' αλλάξουν δρόμο και από τη χωματερή να οδηγηθούν στη μεταποίηση.
Κάθε χρόνο οι Αθηναίοι πετούν απ' τις ντουλάπες τους περίπου 100.000 τόνους παλαιών ρούχων, λευκών ειδών και υφασμάτων.

Από αυτά, μόλις το 10% επαναχρησιμοποιείται σε φιλανθρωπικό επίπεδο, ενώ άλλο ένα 10% γίνεται και πάλι εμπορεύσιμο προϊόν και διοχετεύεται στα ράφια, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια νέα φτηνή αγορά με ρούχα από δεύτερο χέρι.
Οι υπόλοιποι 80.000 τόνοι ρούχων και λευκών ειδών, άσχετα από την ποιότητα και την κατάσταση τους, πετιούνται στα σκουπίδια, επιβαρύνοντας την ήδη επιβεβαρημένη χωματερή των Aνω Λιοσίων.
Στην Ιταλία έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία διαλογής και ανακύκλωσης υφασμάτων. Οι κάτοικοι ρίχνουν τα παλιά τους ρούχα και υφάσματα σε ξεχωριστούς κάδους τοποθετημένους γι' αυτόν τον σκοπό, και αυτά με τη σειρά τους οδηγούνται σε ειδικούς χώρους διαλογής. Εκεί, συγκεντρώνονται και ξαναγίνονται πρώτη ύλη.
Μια μικρή βιοτεχνία δείχνει τον δρόμο
Κι ενώ στη γειτονική χώρα η ανακύκλωση υφασμάτων είναι μέρος της καθημερινότητας, στην Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά... ή σχεδόν πουθενά.
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, μια βιοτεχνία που φτιάχνει στουπιά στα Καμίνια, παράγει το 90% του προϊόντος της από ανακυκλωμένα υφάσματα.
Ρούχα εντελώς άχρηστα, σκισμένα, λερωμένα, ξεβαμμένα, χωρίς καμία ελπίδα επαναχρησιμοποίησής τους κι ένα βήμα πριν από τα σκουπίδια, βρίσκουν έναν οικολογικό δρόμο στις αποθήκες της βιοτεχνίας FREEDOM.
Η ιδιοκτήτρια της βιοτεχνίας κ. Ελένη Βάλβη συγκεντρώνει κάθε χρόνο στις αποθήκες της περίπου 1.000 τόνους άχρηστων ρούχων.
Oλα τα υφάσματα που συγκεντρώνονται περνούν αρχικά από τη διαδικασία της απόξεσης. Απαλλαγμένα από κουμπιά και λάστιχα μπαίνουν στο ειδικό μηχάνημα κι ένα χτένι τα χτενίζει μέχρι να μείνουν μόνο οι ίνες, οι οποίες στη συνέχεια πλέκονται και με αυτό τον τρόπο παράγεται η πρώτη ύλη για τα στουπιά τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργεία, βιομηχανίες και πλοία.
Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και έχει κόστος. Η μέρα τους αρχίζει στις τέσσερις το πρωί, με το μάζεμα των υφασμάτων με τα φορτηγάκια της εταιρείας και τελειώνει αργά το βράδυ, χωρίς πολλές φορές να έχουν προλάβει να αποξέσουν όλα τα υφάσματα που βρίσκονται στα φορτηγά τους.
Η θέση της πολιτείας
Η κ. Βάλβη μάς λέει ότι η βιοτεχνία της είναι η μόνη που παράγει στουπιά από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη και υποστηρίζει ότι αν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί της αποφάσιζαν να το κάνουν, τότε 10.000 τόνοι υφασμάτων κάθε χρόνο δεν θα έπαιρναν το δρόμο της χωματερής αλλά αυτό της μεταποίησης. Οπως μας είπαν από το τμήμα ανακύκλωσης του Υ. ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., το οποίο βρίσκεται σε επαφή με την Ε.Τ.Α.Κ.Ε.Ι. (Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Eνδυσης και Ινών), είναι πρόθεση του τμήματος η προώθηση και αυτού του τομέα ανακύκλωσης δεν είναι όμως προτεραιότητα, καθώς παλεύουν να ισχυροποιήσουν την ανακύκλωση αντικειμένων πιο ζωτικής σημασίας όπως το γυαλί, το αλουμίνιο και το πλαστικό. Παρ' όλα αυτά Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Ε.Τ.Α.Κ.Ε.Ι. βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να οργανωθεί η ανακύκλωση υφασμάτων και στη χώρα μας και να προωθηθούν πιλοτικά προγράμματα.
Οι οργανώσεις ανακύκλωσης από την άλλη, σπάνια συγκεντρώνουν ρούχα και υφάσματα αφήνοντας έτσι το έργο αυτό στα σωματεία, στις οργανώσεις αλλά και στους ιερείς, η φιλανθρωπική προσφορά των οποίων είναι αναμφισβήτητη.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
------------------------------------------------------------


FREEDOM, Νάξου 27, Καμίνια τκ 18541, τηλ. 21048138022104130110


Δεν υπάρχουν σχόλια: