7.18.2013

Δουλεύεις πέραν του ωραρίου σου στο δημόσιο; Τιμωρείσαι πάραυτα!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ 

Τουλάχιστον σύμφωνα με το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που ήρθε να “ελέγξει” το ωράριο των υπαλλήλων στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, τα πράγματα έχουν ως εξής:

-Δουλεύεις παραπάνω για να καλύψεις το προσωπικό που λείπει;
Δεν τους νοιάζει!
-Αναγκάζεσαι να φεύγεις από το Υπουργείο τις πρώτες βραδινές ώρες, προκειμένου να λειτουργήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τα άλλα Συμβούλια του ΥΠΠΟΑ;
Δεν σε πιστεύουν!
-Κάθεσαι μέχρι αργά για να μπορέσεις να εξυπηρετήσεις υποθέσεις που χρονίζουν σε ντουλάπια; Ας πρόσεχες!

-Χρειάζεται να βγεις από το γραφείο για να κάνεις αυτοψία κάπου στην Αττική ή για να πάρεις μέρος σε σύσκεψη/επιτροπή/συνεργασία με άλλη υπηρεσία στο πλαίσιο των καθηκόντων σου; Ούτε αυτό το δεχόμαστε.
Κάπως έτσι έφτασε το περίφημο πόρισμα των ελεγκτών, αυτό που αποφάσισε σήμερα να “διαφημίσει” ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κος Κυριάκος Μητσοτάκης, να “δείχνει” με το δάχτυλο ως “κοπανατζήδες” εκείνους ακριβώς τους υπαλλήλους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή τη λειτουργία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκείνους ακριβώς που οι πολίτες γνωρίζουν ότι τους βρίσκουν ακόμη και στις 6 το απόγευμα, ακόμη και τα βράδια στα γραφεία τους, χωρίς καν να πληρωθούν υπερωρίες ή εξαιρέσιμα, όπως οι αρχαιολόγοι των Διευθύνσεων Προϊστορικών & Κλασικών αλλά και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ και ΔΒΜΑ), Τμηματάρχες της Κεντρικής Υπηρεσίας και τη Γραμματεία του ΚΑΣ!
Ο παραλογισμός δεν σταματά εδώ. Γιατί σύμφωνα με τον Ν. 4093/12 (που καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας για κάθε δημόσιο υπάλληλο), οι ελεγκτές ζητούν από τον Υπουργό να... βγάλει σε αργία τους υπαλλήλους αυτούς μέχρι... νεωτέρας. Δηλαδή πρακτικά ζητούν να μην λειτουργεί το Υπουργείο για τους επόμενους μήνες.
Στο ίδιο πόρισμα, οι ελεγκτές παραδέχονται βέβαια ότι όταν ήρθαν στο Υπουργείο, βρήκαν ΟΛΟΥΣ τους υπαλλήλους στη θέση τους. Αυτό γιατί δεν το δημοσιοποιούν; Γιατί δεν λένε ότι από όλους τους μήνες επέλεξαν να εστιάσουν στο μήνα Νοέμβριο 2012, όταν έγιναν οι μεγάλες απεργίες ενάντια στον Ν. 4093 και τις διαθεσιμότητες;

Κι όμως, έχει δίκιο ο κος Μητσοτάκης!
Είμαστε υπεύθυνοι γιατί φροντίζαμε να “βγαίνει η δουλειά” και να μην φεύγουμε όταν τελειώνει το τυπικό μας ωράριο.
Είμαστε υπεύθυνοι γιατί πηγαίνουμε με δικά μας έξοδα σε αυτοψίες, για να προχωρούν οι υποθέσεις των πολιτών.
Είμαστε υπεύθυνοι γιατί, προκειμένου να υπάρχει απορροφητικότητα στα έργα του ΕΣΠΑ, έχουμε φύγει από τα γραφεία μας βράδυ, έχουμε πάρει δουλειά για το σπίτι.

Όμως, κε Μητσοτάκη, αυτά δεν τα κάναμε για σας ή την κυβέρνησή σας. Δεν τα κάναμε ούτε για τις υπερωρίες που ποτέ δεν μας δώσατε, ούτε για τους πενιχρούς μας μισθούς, ούτε για να το μάθετε εσείς και οι όμοιοί σας.

Το κάναμε για να μην πάψει η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως προσπαθούν με το να μας λοιδωρούν, να μας πετσοκόβουν και -τελευταία- να μας απειλούν και με αργία.
Το κάναμε για να ακούσουμε από τους πολίτες που αγωνιούν καμιά φορά ένα μπράβο.
Το κάναμε για να δούμε καινούρια μουσεία να ανοίγουν, νέους αρχαιολογικούς χώρους να   αναδεικνύονται, για να σωθούν αρχαιότητες από τη λαίλαπα της αρχαιοκαπηλίας.
Το κάναμε για να δημιουργούνται θέσεις εργασίας για τους άνεργους συναδέλφους και συμπολίτες μας.
Το κάναμε γιατί αγαπάμε τη δουλειά μας.

Αυτό εσάς δεν σας ενδιαφέρει. Δεν πειράζει.
Σας ενδιαφέρει όμως κάτι άλλο: αν δεν δείτε τα πραγματικά περιστατικά και δεν πάρετε πίσω τις απειλές για αργίες, το Υπουργείο δεν θα ξαναλειτουργήσει. Με δική σας ευθύνη. Και οι πολίτες θα γνωρίζουν ποιος προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του και ποιος προσπαθεί απλώς να διαλύσει τον δημόσιο τομέα.
Ελάτε να συγκρίνουμε, λοιπόν, την προσφορά μας!



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: