6.11.2013

Ο δήμος Αθηναίων επιμένει να παραδώσει το Μουζάκη όπως το σχεδίασε η ARTUM

Το ρεπορτάζ από εφημερίδα
"Ελεύθερος Διάλογος" του Περιστερίου
Επιμένει ο Δήμος Αθηναίων να περάσει το σχέδιο του Academy Gardens, γράφαμε στην Εφημερίδα της Ακαδημίας Πλάτωνα η οποία εκδόθηκε πριν λίγες μέρες. Παρά τις ηχηρές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής αλλά και των όμορων δήμων, ο δήμος Αθηναίων προχωρά κανονικά την έγκριση των σχεδίων της πολυεθνικής της ARTUM που θέλει να φτιάξει το εμπορικό κέντρο μαμούθ, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα για να εκμεταλλευτεί προς ιδίον όφελος την ιστορία του τόπου. 

Ακα...ΔΗΜΙΟΙ στην πόλη μας 

Το ρεπορτάζ της Εφημερίδας Ακαδημία Πλάτωνα που κυκλοφορεί στη γειτονιά 

Αξιοθαύμαστη επιμονή να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας το σχέδιο τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της Αθήνας προς χάριν της πολυεθνικής Artume, παρά τις ηχηρές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και των όμορων δήμων, όπως το Περιστέρι. Αγνοεί ακόμη και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψε τον συντελεστή δόμησης 2,4, με βάση τον οποίο η πολυεθνική υπέβαλε το σχέδιο για χτίσιμο του εμπορικού κέντρου της Academy Gardens συνολικής έκτασης 45.000 τ.μ. 
Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση στην 4η Δημοτική Κοινότητα, η οποία δεν έλαβε απόφαση, και τη δυναμική αντίδραση των κατοίκων στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, η τρόικα της πλειοψηφίας στον δήμο, μέσω του αντιδημάρχου και γείτονά μας Ανδρέα Βαρελά, «δεσμεύθηκε» ότι θα γίνει μελέτη επιπτώσεων από τον δήμο.
Πριν αλέκτορα λαλήσαι, το σχέδιο του Academy Gardens οδεύει προς έγκριση από την Επιτροπή Ποιότητας ζωής του Δήμου Αθηναίων! Επειδή δηλαδή δεν κατάφεραν να το περάσουν από την 4η Κοινότητα, επιχειρούν διά της πλάγιου οδού να εξασφαλίσουν τη διαδικαστική «νομιμότητα». Το θέμα πρέπει να έλθει πάλι στο δημοτικό συμβούλιο και εκεί ο δήμαρχος Γ. Καμίνης θα πρέπει να εξηγήσει πώς και γιατί υπέγραψε με την πολυεθνική Artume το μνημόνιο προθέσεων χωρίς να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο· και πώς, με βάση αυτό το άτυπο μνημόνιομ με το οποίο ο δήμαρχος της Αθήνας έδωσε την υπογραφή του για την καταστροφή της Ακαδημίας Πλάτωνα, ο ΟΡΣΑ ενέκρινε το σχέδιο της πολυεθνικής.




Ο «όχλος» στο δημοτικό συμβούλιο

Την Πέμπτη 18 Απριλίου, μέλη της Επιτροπής Κατοίκων βρέθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα τέθηκε από τις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης η σοβαρή καταγγελία των τεσσάρων κοινοτικών συμβούλων ότι δεν έγινε ψηφοφορία στη συνεδρίαση της 4ης Κοινότητας για την αλλαγή των χρήσεων στο Μουζάκη, ούτε λόγος τούς δόθηκε για να τοποθετηθούν ούτε, φυσικά, μπόρεσαν να αξιολογήσουν τα νέα έγγραφα που έστειλε η Γ' Εφορεία Αρχαιοτήτων και ακόμη ένας φορέας!
Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, παίρνοντας τον λόγο, με τη βροντερή φωνή του μάλωσε τα κακά παιδιά της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, φανερά δυσαρεστημένος με τους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνα, που τόλμησαν «να τρομοκρατήσουν ωσάν τραμπούκοι», όπως τους χαρακτήρισε, την πρόεδρο και τα μέλη της 4ης Δημοτικής Κοινότητας. Μετά τους χαρακτηρισμούς ο Γ. Καμίνης αποχώρησε, δεν κάθισε να ακούσει τίποτε απολύτως για το ζήτημα που καίει ολόκληρη την περιοχή. Τελικά το ζήτημα της Ακαδημίας Πλάτωνα μεταφέρθηκε από την 1η (προ ημερησίας διάταξης) θέση στην 46η! 
Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Κατοίκων που μίλησαν ζήτησαν ενημέρωση για τις ενέργειες του δήμου σχετικά με το θέμα των Λαχανόκηπων, που έχει μπλοκαριστεί στο ΥΠΕΚΑ, ενημέρωση για τις ενέργειες που θα κάνει για την άμεση προώθηση του Π.Δ. για την τροποποίηση του Σ.Δ. και των υψών γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, επισημαίνοντας την ευθύνη που θα φέρουν για το τι θα γίνει στην περιοχή αν το Π.Δ. εξαφανιστεί σε κάποιο συρτάρι, τη στιγμή που έληξε και η τρίτη αναστολή οικοδομικών αδειών. Επίσης αναφέρθηκαν στην ανάγκη για άμεση προώθηση της τροποποίησης του Σχεδίου Πόλης στη νότια περιοχή του Αρχαιολογικού Πάρκου. 
Η πρόεδρος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας χαρακτήρισε τους κατοίκους που διαμαρτυρήθηκαν «όχλο». «Κουκουλοφόροι, άνθρωποι μασκαρεμένοι, με ταμπούρλα ανέβηκαν στην αίθουσα κάνοντάς με να αισθανθώ απειλή. Εξω και μέσα διαπληκτισμοί και οχλαγωγία από τους κατοίκους, φοβήθηκα για τη σωματική μου ακεραιότητα» είπε. Υποστήριξε ότι η 4η Κοινότητα ψήφισε για την έγκριση του σχεδίου, όταν την ίδια ώρα τέσσερις σύμβουλοι της Κοινότητας, με κοινή τους δήλωση, τη διέψευσαν! Με κοινή τους δήλωση οι σύμβουλοι Αποστόλης Πανόπουλος (Αθήνα - Πόλη της Ζωής μας), Νίκα Βασιλάκη (Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας), Αγγελική Αγγελοπούλου (Επιμένουμε Αθήνα) και Λυδία Κεσίδου (Ανοιχτή Πόλη) καταγγέλλουν «τη μη νόμιμη τήρηση των διαδικασιών», αναφέροντας ότι «η πρόεδρος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας κ. Δήμητρα Σιδερή αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στους κοινοτικούς συμβούλους και στους κατοίκους που παρευρίσκονταν για να τοποθετηθούν επί του θέματος». 

Οι δηλώσεις των δημοτικών συμβούλων 

Στο δημοτικό συμβούλιο πήρε το λόγο ο Γιώργος Αμυράς της παράταξης Επιμένουμε Αθήνα. Ασκησε σφοδρή κριτική στην κυρία Σιδερή για τους χαρακτηρισμούς της περί «όχλου». Αν προβληθεί το video από τη συνεδρίαση, είπε ο κ. Αμυράς, ο καθένας αντιλαμβάνεται αν έγινε ψηφοφορία και βγάζει τα συμπεράσματά του.
Ο Στέλιος Λάμπρου, από τη Συμπαράταξη για την Αθήνα, διαπίστωσε ότι η Ακαδημία του Πλάτωνα είναι η επανάληψη των χειρισμών του δήμου στον Βοτανικό, στην πλατεία Κύπρου και σε άλλα σημεία της Αθήνας, δηλαδή η εξυπηρέτηση πάντα και μόνο του κεφαλαίου και όχι των κατοίκων και της ζωής τους.
Η Ελένη Πορτάλιου, από την Ανοιχτή Πόλη, αναρωτήθηκε αν η θέση μιας προέδρου τής δίνει το δικαίωμα μιας τέτοιας αυταρχικής συμπεριφοράς. «Αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος της εκτέλεσης των κατά παραγγελία εντολών που έχετε αναλάβει» είπε απευθυνόμενη στην πρόεδρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας, στάθηκε στους χαρακτηρισμούς περί όχλου για τους κατοίκους, οι οποίοι κάθε άλλο παρά σαν τραμπούκοι πρέπει να αντιμετωπίζονται, επειδή οι κάτοικοι είναι αυτοί που έχουν νιώσει στο πετσί τους αυτό το είδος των «επενδύσεων» και υπερασπίζονται τη γειτονιά και τη ζωή τους. Τέλος, ο Λευτέρης Σκιαδάς, της παράταξης Κακλαμάνη, υιοθέτησε τους ισχυρισμούς της προέδρου περί «τραμπουκισμών» και φυσικά υπερασπίστηκε το σχέδιο της πολυεθνικής! 

Αντί για διάλογο, κάλεσαν την Αστυνομία

Με μια πρωτότυπη διαμαρτυρία, με τη συμμετοχή πολλών νέων της γειτονιάς και πολλών κατοίκων της περιοχής, αντέδρασε η Επιτροπή Κατοίκων στην 4η Δημοτική Κοινότητα στις 17 Απριλίου. Οι νέοι της γειτονιάς και οι κάτοικο συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα και από εκεί με ταμπούρλα και μουσική έκαναν πορεία προς την έδρα της Κοινότητας. Εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν το χάπενιγκ διαμαρτυρίας, που τόσο πολύ τρομοκράτησε τους συμβούλους της πλειοψηφίας, αλλά όχι όλους του υπόλοιπους συμβούλους, οι οποίοι έκαναν διάλογο με τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους. Οι πανικόβλητοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Καμίνη, αφού δεν μπορούσαν να περάσουν το σχέδιο, ανακοίνωσαν χωρίς να γίνει καμία απολύτως συζήτηση ότι το θέμα ψηφίστηκε και κάλεσαν την Αστυνομία. Ηρθαν επί τόπου τρεις διμοιρίες και ο διευθυντής της Αστυνομίας! Σύντομα και οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι ο κίνδυνος για τους τοπικούς άρχοντες ήταν μόνο στο μυαλό τους - και στον φόβο τους για τους κατοίκους που αντιδρούν και δεν θέλουν να μιλήσουν μαζί τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: