5.15.2013

H πολεοδομική ιστορία της Αθήνας



 Απόψε στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, με ελεύθερη είσοδο
H Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Ωνάσης σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλούν την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών για Λέξεις και Σκέψεις με θέμα «Η πολεοδομική ιστορία της Αθήνας».

Ανατρέχοντας στην πολεοδομική ιστορία της Αθήνας, συναντάμε τα ίχνη πολλών δυνάμεων, που λειτουργούν ενίοτε αντιφατικά και ενίοτε ενισχυτικά η μία προς την άλλη, καταγεγραμμένες σαν ενδείξεις σε σεισμογράφο. Οι προσπάθειες οργανωμένης δόμησης, η παραγωγή υπεραξίας, οι θεσμικές και πολιτικές μεταβολές, η κοινωνική πρόσληψη θεμάτων που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά και στο περιβάλλον, οι φυσικές καταστροφές, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές πληθυσμών έχουν δημιουργήσει ένα αστικό τοπίο υπό συνεχή διαμόρφωση. Εν τέλει, το τοπίο αυτό είναι η ίδια η φυσιογνωμία της κοινωνίας. Γι’ αυτό, η ιστορία της διαχρονικής σύστασης του πολεοδομικού ιστού της Αθήνας έχει τόσο πολλά να μας διδάξει και να αποκαλύψει για την κοινωνία μας στο σύνολό της.

Ομιλητές:
Γιάννης Αίσωπος: Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών
Πάνος Δραγώνας: Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών
Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη: Αρχιτέκτονας, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη
Ώρα έναρξης: 19:00
Μικρή Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: