5.27.2013

Κάλεσμα από την Πολιτεία


Ζούμε δίπλα στην Ακαδημία Πλάτωνος, στον τόπο που γέννησε την φιλοσοφική σκέψη, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα γι’ αυτή.

Το 2013 είναι η χρονιά, όπου συμπληρώνονται 2.400 χρόνια από την ίδρυση της Ακαδημίας του Πλάτωνα, δηλαδή του πρώτου δημόσιου πανεπιστημίου στον κόσμο.


 Το Αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, ο τόπος που περπάτησε και δίδαξε  ο Πλάτων, θέλουμε να γίνει τόπος συνάντησης όλων μας αλλά περισότερο των παιδιών και των νέων.   

Η συνεργασία όλων των συλλογικών φορέων της ευρύτερης περιοχής της Ακαδημίας, έχει αποδείξει ότι μπορεί να αλλάξει την εικόνα της «υποβάθμισης»,  που κάποιοι θέλουν να μας κολλήσουν  σαν μόνιμη ετικέτα.

Γι’ αυτό, ζητάμε πρώτα από τους δασκάλους και τους καθηγητές των σχολείων της περιοχής μας, και στη συνέχεια από την Ένωση Συλλόγων και τους Συλλόγους Γονέων να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε αυτήν την εικόνα.

Για τους μαθητές 11 εώς 16 ετών δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα με προβολές & παιχνίδια βασισμένα στις ιδέες και τις αξίες της φιλοσοφικής σκέψης.


ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η σκέψη και η θεωρία των σημαντικότερων φιλοσόφων που έχουν περάσει από τον πλανήτη, από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια, μετατρέπονται αριστοτεχνικά σε animaton αφήγηση, ενώ καθηγητές Φιλοσοφίας και ειδικοί στον τομέα,  αναλύουν σε συνεντεύξεις τους με απλά λόγια μπροστά στην κάμερα όσα δεν κατάφεραν να μας διδάξουν τα σχολικά βιβλία. 

Ο Πλάτωνας και οι περίφημες ιδέες του, ο Πλωτίνος και τα μυστικιστικά του… μυστικά, ο Επίκουρος και οι ηδονές του: Κάθε εβδομάδα, ένας σπουδαίος φιλόσοφος «αποκωδικοποιείται» μπροστά στα μάτια μας

Η ιδέα, το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Χατζηβασιλείου, την εκτέλεση του animation επιμελήθηκαν οι Minotaur Digital Arts 

Μετά την προβολή θα ακολουθήσουν παιχνίδια με τα παιδιά και τους μεγάλους. Από τον Δημήτρη Θεοδοσόπουλο,  τον Βασίλη Παίσιο και την ομάδα τους

Το πρόγραμμα διοργανώνει η Πολιτεία σε συνεργασία με την «Εκδρομή της Αγάπης» και φορείς της περιοχής.

Η πρόθεση μας  είναι να διαδώσουμε στους μαθητές και στους νέους την φιλοσοφική σκέψη για να μπορέσουν μέσα από τις προβολές και το παιχνίδι να ανακαλύψουν την συνεισφορά της Φιλοσοφίας στην καθημερινότητα όλων μας.
Η θεωρία του χθες είναι σε μεγάλο βαθμό η πράξη του σήμερα.


Λίγα λόγια για τον χώρο γνώσης & Πολιτισμού ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ο Χώρος Γνώσης και Πολιτισμού «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» βρίσκεται στην είσοδο του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ακαδημίας του Πλάτωνα Μοναστηρίου και Θηναίας.
Λειτουργεί ως τόπος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών, τέχνης, αλλά και ως χώρος ψυχαγωγίας και γνώσης  καθώς επίσης και γνώση μέσα από σεμινάρια, φιλοσοφικούς κύκλους συζητήσεων και το δίκτυο μαθημάτων αλληλεγγύης.
Λειτουργεί ως τόπος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών, τέχνης, αλλά και ως χώρος ψυχαγωγίας και γνώσης με αίθουσα που διαμορφώνεται ώστε να καλύπτει οποιαδήποτε μορφή εκδήλωσης (μουσική, θεατρικά, βιβλιοπαρουσιάσεις, φιλοσοφικές συζητήσεις, σεμινάρια, προβολές κά), καθώς και εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφίας  κ.α.
Παράλληλα είναι τόπος χαλάρωσης για τα μέλη του με τον καφέ, το γλυκό κουταλιού, τα βότανα κ.α.


Λιγα λόγια για την «ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»

Η Εκδρομή της αγάπης διοργανώνει δωρεάν εκδρομές βιωματικής μάθησης για παιδιά και νέους με οικονομικές και κοινωνικές δυσχέρειες
Αποστολή μας είναι να προσφέρουμε χαρά, αγάπη, ερεθίσματα, γνώση και αξίες στα παιδιά με στόχο να συμβάλλουμε στην πολύπλευρη ανάπτυξή τους, ώστε να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα και να συνυπάρχουν αρμονικά με τους συνανθρώπους τους.

Συμμετέχοντας στις εκδρομές και τα προγράμματά μας, τα παιδιά γνωρίζουν νέους τόπους, έρχονται σε επαφή με τη φύση, εκφράζονται μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι, εξερευνούν τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, κάνουν επισκέψεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε αγροτουριστικές μονάδες, πολιτιστικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, περιβαλλοντικά κέντρα, τεχνολογικά πάρκα, βιοτεχνίες κά
Γνωρίζονται, συνεργάζονται και διασκεδάζουν με άλλες κοινότητες παιδιών και ενηλίκων και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, γιορτές, εκθέσεις, προβολές, αθλητικές δραστηριότητες, ομαδικά παιχνίδια.

Με εκτίμηση

Αναστασία Παπαγεωργίου
Τηλ 6932740751



Δεν υπάρχουν σχόλια: