5.12.2013

Πρακτικές μαφίας στα Πετράλωνα




Του Γιάννη Μπασκάκη

Η Πρωτοβουλία κατοίκων των Ανω Πετραλώνων καταγγέλλει ότι παρενοχλούνται από άγνωστους, επειδή διαμαρτύρονται για την παράνομη λειτουργία περισσότερων από 30 κέντρων διασκέδασης σε μια ακτίνα 300 μέτρων 

«Αν ο δήμος έκανε σωστά τη δουλειά του όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρει δάνεια για τα σπίτια τους και τώρα αναγκάζονται να φύγουν», λέει μέλος της Πρωτοβουλίας στην «Εφ.Συν.»



Είμαι σε διαρκή τρόμο», εξομολογείται στην «Εφ.Συν.» κάτοικος των Ανω Πετραλώνων. Τη συναντήσαμε στην οδό Τρώων, εκεί όπου η οικογένειά της μένει εδώ και γενιές. Ο τρόμος στην καρδιά της γεννήθηκε το Μ. Σάββατο. Ηταν 4.30 μετά τα μεσάνυχτα όταν δέχτηκε επίθεση στο σπίτι της με μολότοφ και η ξύλινη εξώπορτα άρχισε να φλέγεται. Ευτυχώς για εκείνη, πετάχτηκε από τον ύπνο της έγκαιρα και η φωτιά περιορίστηκε. Αν δεν την είχε προλάβει, θα είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στο σπίτι ενώ η ίδια θα κοιμόταν μέσα.

«Δεν έχω εχθρούς. Ασχολούμαι με την ποίηση. Το μόνο που έχω κάνει είναι ότι λέω επώνυμα στους μαγαζάτορες ότι πρέπει να ζήσω. Είμαι απλώς μία από τους δεκάδες ανθρώπους που διαμαρτύρονται και ήμουν εύκολος στόχος για να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους», μας λέει. Ηδη από το 2008 στην οδό Τρώων άρχισαν να ανοίγουν ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης. Είχε προδιαγραφεί ότι η περιοχή θα γινόταν η νέα «Διασκεδαστούπολη» της Αθήνας, πατώντας στα χνάρια του Γκαζιού. Και πράγματι σήμερα είναι μια από τις ωραιότερες περιοχές για να απολαύσει κανείς το ποτό ή το κρασί του. Φαίνεται όμως ότι αφέθηκε να αναπτυχθεί άναρχα, χωρίς κανόνες, κάνοντας δύσκολη τη συνύπαρξη με τους κατοίκους.

“Διασκεδαστούπολη”

«Σε μια ακτίνα 300 μέτρων χτίστηκαν 30 μαγαζιά. Μαγαζιά από τα οποία κάποια δεν έχουν καθόλου άδεια και κάποια έχουν άδεια για άλλη χρήση. Εχουν άδεια ζαχαροπλαστείου ή παραδοσιακού καφενείου, αλλά λειτουργούν ως ταβέρνες ή ως κέντρα διασκέδασης», καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής. Πέρα από την παράνομη λειτουργία κάποιων μαγαζιών, η Πρωτοβουλία κατοίκων των Ανω Πετραλώνων διαμαρτύρεται για κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου, δηλαδή των πεζοδρομίων και του δρόμου, από πλήθος τραπεζιών για τα οποία επίσης δεν υπάρχει άδεια ή υπάρχει για μικρότερο αριθμό. Διαμαρτύρονται επίσης για διατάραξη της κοινής ησυχίας και βέβαια για μια σειρά από απειλές που δέχονται οι ίδιοι τα τελευταία χρόνια.

Το 2009 οι κάτοικοι των Πετραλώνων κατέβηκαν στον δρόμο για να διαδηλώσουν για αυτά τα προβλήματα. Σε εκείνη τη διαδήλωση κάποιοι καταστηματάρχες φάνηκαν απειλητικοί. Κι έπειτα, τον Οκτώβριο του 2009, ένας από τους κατοίκους δέχτηκε εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του. «Ελουσαν το σπίτι του με βενζίνη και ο κάτω όροφος άρπαξε φωτιά. Στο σπίτι βρίσκονταν 5 άτομα, εκ των οποίων οι δύο υπερήλικες γονείς και το παιδί του. Το παιδί λιποθύμησε, το πήρε στα χέρια και το έβγαλε έξω», αφηγείται η κάτοικος της οδού Τρώων. Από τότε μέχρι σήμερα οι απειλές συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.

Απειλές

«Ερχονται και μας λένε στο αυτί “μην ξαναβγείς να με ενοχλήσεις γιατί τα παιδιά σου δεν θα γυρίσουν στο σπίτι”. Βάζουν δικούς τους και ουρλιάζουν για να μας αναγκάσουν να βγούμε έξω και να μας στοχοποιήσουν. Μπράβοι πηγαινοέρχονται και χτυπάνε τα κουδούνια μας. Οταν τους καταγγέλλουμε στο Υγειονομικό ειδοποιούνται αμέσως. Οταν παίρνουμε τη Δημοτική Αστυνομία ειδοποιούνται και μάλιστα ξέρουν και το όνομα του γείτονα που έκανε την καταγγελία», αναφέρει.

Στην αρχή η ζωή των κατοίκων των Ανω Πετραλώνων άρχισε να γίνεται δύσκολη από την παράνομη και άναρχη λειτουργία κάποιων καταστημάτων. Σήμερα γίνεται ανυπόφορη από ενέργειες αντεκδίκησης και εκφοβισμού που θυμίζουν πρακτικές της μαφίας. «Αν ο δήμος έκανε σωστά τη δουλειά του όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρει δάνεια για τα σπίτια τους και τώρα αναγκάζονται να φύγουν», λέει μέλος της Πρωτοβουλίας στην «Εφ.Συν.». «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε, να περπατήσουμε, να υπάρχουμε. Ή θα μας σκοτώσουν ή θα δώσουμε τα σπίτια μας», είναι η κραυγή αγωνίας της κατοίκου της οδού Τρώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: