5.19.2013

Ποδήλατα σε 45 πόλεις της Ελλάδας




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Αθήνα χιλιάδες ποδήλατα θα συγκεντρωθούν στο Πεδίο του Αρεως στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής και περίπου 45 λεπτά αργότερα θα κινηθούν στην εξής διαδρομή: Αλεξάνδρας - Βασιλίσσης Σοφίας - Πανεπιστημίου - Ομόνοια - 3ης Σεπτεμβρίου - Ιουλιανού - Δηληγιάννη - (Στάση στην Τροχαία )- Αχιλλέως - Θερμοπυλών – Ασωμάτων.
Ο τερματισμός θα γίνει στον πεζόδρομο της Ερμού, όπου ο πανελλήνιος σύλλογος SOSΤΕ (SOS Τροχαία Εγκλήματα)οργανώνει εκδηλώσεις με θέμα την οδική ασφάλεια.

Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι οι
βιώσιμες μετακινήσεις. Ζητάμε χώρο για το ποδήλατο αλλά και προώθηση των δημόσιων συγκοινωνιών. Στον καταιγισμό της οικονομικής κρίσης, οφείλει η πολιτεία να παράσχει εναλλακτική λύση στην χρήση του πολυέξοδου αυτοκινήτου. Το λεωφορείο, το τρόλει, το μετρό και το τραμ δεν είναι πολυτέλεια αλλά είδος πρώτης ανάγκης και τα κόμιστρα οφείλουν να προσαρμοστούν αναλόγως. Τι έγιναν, αλήθεια, οι δεσμίδες των 11 εισιτηρίων στην τιμή των 10; Πόσο δύσκολο είναι να καθαρίσουν οι λεωφορειολωρίδες από τα παρκαρισμένα οχήματα; 

Με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις μας κατακτήσαμε την ελεύθερη μεταφορά ποδηλάτων στους συρμούς του μετρό, αυξάνοντας την ακτίνα μετακίνησης των ποδηλατών μέσα στην πόλη. Εχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την κατασκευή ευρύτατου δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα αλλάξει την όψη της Αθήνας και θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες επιλογές μετακίνησης στους υποψηφίους ποδηλάτες. Σε όσους προβάλλουν την κατασκευή εξαιρετικά πολυδάπανων νέων αυτοκινητοδρόμων ως μέτρο “επανεκκίνησης της οικονομίας” απαντάμε ότι το παλιό αναπτυξιακό μοντέλο πέθανε. Ας σχεδιάσουμε το μέλλον με επίκεντρο τον άνθρωπο, όχι το αυτοκίνητο. 

Η πανελλαδική κινητοποίηση οργανώνεται από ομάδες ποδηλατών κάθε πόλης. Στην Αθήνα συντονιστές είναι οι ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ, ανοικτή συνέλευση που λειτουργεί από το 2005, καθώς και οι Φίλοι του Ποδηλάτου, που δραστηριοποιούνται από το 1986. Στο www.podilates.gr θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα ραντεβού των 45 πόλεων αλλά και για τις “προσυγκεντρώσεις” της Αθήνας- τις συναντήσεις σε όλο το λεκανοπέδιο που θα κάνουν πιο ευχάριστη την πρωινή διαδρομή μας προς το Πεδιο του Αρεως.

Οι πόλεις που συμμετέχουν είναι αλφαβητικά Αθήνα, Αλίαρτος, Αμαλιάδα, Αντίπαρος, Άργος, Άρτα, Βόλος, Δράμα, Ζάκυνθος, Ζαχάρω, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσσαλονίκη, Ιεράπετρα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κάρυστος, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κόρινθος, Λαμία, Λάρισα, Λήμνος-Μύρινα, Λιβαδειά, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη, Μώλος-Καμμένα Βούρλα-Αγιος Κωνσταντίνος, Ναύπλιο, Ξάνθη, Πάτρα, Πρέβεζα, Πτολεμαΐδα, Ρέθυμνο, Σκύρος, Σπάρτη, Σχηματάρι, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκίδα, Χανιά, Χίος, Σκάλα Ωρωπού

Δεν υπάρχουν σχόλια: