4.30.2013

Νέες δηλώσεις εναντίον της Ακαδημίας Πλάτωνος- Ενόχληση από την απήχηση του Πάρκου

 Η ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το Πάρκο και τις Αποθήκες της Γ Εφορείας.
"Ανησυχούμε γιατί η περιοχή δεν είναι ασφαλής και συχνά βρίσκουμε βανδαλισμένες τις ενημερωτικές πινακίδες",  δηλώνει σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "6 Μέρες" η επικεφαλής της Γ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, κ. Ελένη Μπάνου. Είναι από τα ρεπορτάζ που εστιάζουν στα έργα που γίνονται στο Λύκειο του Αριστοτέλη και τον περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού Μουσείου στη Ρηγίλλης, τα οποία είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, εκθειάζοντας το έργο της υπηρεσίας, σε αντιπαραβολή με την Ακαδημία Πλάτωνος, η οποία μονίμως και δημοσίως από το συγκεκριμένο πρόσωπο παρουσιάζεται με αρνητικό τρόπο.

Κόσμος γεμάτος ..."ανασφάλεια" απολαμβάνει το Πάρκο μας.

Το ενδιαφέρον είναι πως υπάρχει μια σύμπτωση στις δηλώσεις και στις πράξεις. Ο κ.  Καμίνης αποκάλεσε τραμπούκους τους κατοίκους που διαμαρτύρονται για το εμπορικό κέντρο και υπέγραψε προσωπική συμφωνία  με την Artume! Η  Γ' Εφορεία, αν ισχύουν αυτά που είπε  η κ. Σιδέρη στην Κοινότητα, εξέδωσε άδεια εργασιών στο οικόπεδο εταιρείας για την έναρξη εργασιών, χωρίς να ενοχληθεί από το "Academy Gardens" (μετάφραση: οι κήποι της Ακαδημίας) και η προισταμένη της υπηρεσίας δηλώνει δημοσίως πως η περιοχη είναι υποβαθμισμένη.

Κουκλοθέατρο στο Πάρκο στο διήμερο των φορέων στην Ακαδημία Πλάτωνος
Τόσο ο δήμος Αθηναίων όσο και η Γ' Εφορεία στο παρασκήνιο έχουν ζητήσει το κλείσιμο του Πάρκου κατά τις νυχτερινές ώρες, για να αποφευχθούν οι "βανδαλισμοί" που δεν είναι άλλοι από την πτώση της πιναλίδας (2 φορές) έξω από την Ιερά Οικία και η "προγραμμτισμένη" καταστροφή των τουαλετών. Είναι γνωστό πως αυτές οι ζημιές έγιναν όταν ο δήμος Αθηναίων, βίαια και χωρίς σχέδιο μετακίνησε τους Ρομά από το Βοτανικό τον Δεκαπενταύγουστο του 2012 και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας. Η ουσία είναι πως τόσο ο Δήμος όσο και η Γ Εφορεία, υπό τη νέα της διεύθυνση δείχνουν μια άρνηση στη συνεργασία  ώστε να φυλαχθεί ο χώρος, ενώ δεν απαντούν στις προτάσεις των κατοίκων για την ευρύθμη λειτουργία του. Παρενθετικά να αναφέρουμε πως σχέδια υπάρχουν και για τν επιβολή εισιτηρίου στο Λύκειο του Αριστοτέλη, μετά από ένα διάστημα οπότε και η πρόσβαση θα είναι δωρεάν.
Οι σπάσμενες τουαλέτες. Στο διπλανό φυλάκιο εισόδου είναι γραμμένα ναζιστικά συνθήματα, χωρίς να ενοχλείται η κ. Ε. Μπάνου

Εκείνο που σίγουρα προκαλεί εύλογα ερωτηματικά είναι η στάση της Γ΄ Εφορείας, υπό τη νέα της διεύθυνση. Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, δηλώνει πως είναι "υποβαθμισμένη η Ακαδημία Πλάτωνος", ενοχλούμενη π.χ. γιατί στο χώρο του Πάρκου γίνονται εκδηλώσες είτε από τους κατοίκους είτε από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η ενημερωτική πινακίδα για τους επισκέπτες της έκθεσης της Στέγης. Η είσηγηση της Γ Εφορείας ήταν αρνητική

Μήπως ενοχλεί πως το πρόγραμμα αναβάθμισης της Ακαδημίας Πλάτωνος, ύψους 2,6 εκατ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε ο Παύλος Γερουλάνος, είναι εμπνεύσεως της γενικής γραμματέως Λίνας Μενδώνη;  Μήπως και τα σχέδια για το Λύκειο του Αριστοτέλη και το Βυζαντινό Μουσείο είναι εμπνεύσεως και καθοδηγούνται από την αρχαιολόγο Λίνα Μενδώνη;  Μήπως επανλήθε η λογική πως μόνο στη Ρηγίλλης στη βιτρίνα της πόλης, όπου ζούνε οι αστοί, πρέπει να γίνονται διαρκώς έργα αναβάθμισης και κάτω από τις γραμμές (αφού ασφαλώς περάσουμε τον Κεραμεικό) ζούνε μόνο "ξένοι", οπότε δεν υπάρχει ελπίδα.


Μαμάδες και παιδιά υπερασπίζονται το Πάρκο

Η υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα των επιλογών των δύο κομμάτων εξουσίας, που ξέσκισαν την Αθήνα και όχι επιλογή των κατοίκων.
Και επι της ουσίας. Με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, με την επιστροφή των οικογενειών στο Πάρκο, δείχνουν έμπρακτα πως η "ανασφάλεια"που δημιουργείται εντέχνως περιορίζεται και ο δημόσιος χώρος επανακτάται. Φοβόμαστε πως κάποιοι ενοχλούνται πολύ από αυτό.
Αλλά, από εδώ και πέρα για κάθε αρνητική δήλωση περί της Ακαδημίας Πλάτωνος, θα υπάρχει και η ανάλογη απάντηση.



  

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υποβαθμισμένα είναι τα μυαλά τους...Το θέμα είναι πολιτικό....Το υπουργείο Πολιτισμού με άτομα που δεν έχουν να κάνουν με τον Πολιτισμό....και οι υποτακτικοί τους αποκαλύπτονται με τις δηλώσεις τους.
Δεν την γνωρίζω την της Γ΄Εφορείας , αλλά ούτε και το έργο της, έχω όμως να δηλώσω, ότι, όλοι εμείς οι υποβαθμισμένοι είμαστε και αισθανόμαστε ΑΣΦΑΛΕΙΣ, εκείνη μετά από τόσες αλλαγές προϊσταμένων πόσο ασφαλής αισθάνεται?
ΟΜΗΡΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Εδώ τρομαξάνε να βάλουνε πινακίδα γιατί δεν είχανε το ελάχιστο να προσφέρουν και μιλά για υποβάθμιση της περιοχής και κατά επέκταση των κατοίκων , των ανθρώπων που κατοικούμε εδώ...Από που μας ήλθαν όλοι αυτοί????

Θυμήθηκα και κάποια άλλη υπεύθυνη που στην υποβαθμισμένη περιοχή έδωσε άδεια για να κατασκευαστεί ένα 5ωροφο μέσα στο πάρκο το κτήριο της REDS αφού την ενοχλούσε που θα ήταν 8ωροφο!!!!!!!

ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ ο δήμαρχος, υποβαθμισμένοι η άλλη ....τιμή μας όταν μας αποκαλούν έτσι όλοι αυτοί οι κάποιοι , που σχεδιάζουν να καταστρέφουν την Αθήνα και κάποτε θα λογοδοτήσουν...για να μην γράψω τίποτα άλλο και μου το διαγράψετε..

Ανώνυμος είπε...

Πάντως θα έπρεπε να αισθάνεται ασφαλής όπως ακριβώς και όλοι εμείς στην περιοχή που ονομάζεται ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ.
Εξάλλου ο προϊστάμενός της και υπουργός ως μέλος επιτροπών για την διαλεύκανση των σκανδάλων γνωρίζει ότι όλοι οι κακοί βρίσκονται σε τόπους με κάγκελα!!!!!!που δεν είναι και αρχαιολογικοί..

A.Σ. είπε...

Αργά για να στείλεις ένα σχόλιο για την Δ/ντρια της Γ΄ Εφορείας; Μάλλον όχι, όπως μας έχει δείξει με τις κατά καιρούς δηλώσεις της για τη γειτονιά όπου βρίσκεται ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακαδημίας του Πλάτωνος. Λοιπόν, τη θέση της θα έπρεπε να την εκλαμβάνει ως δημόσιο λειτούργημα γιατί έτσι πρέπει να είναι. Επόμενα, τον κάθε τόπο, χώρο και μνημείο θα έπρεπε να τον αντιμετωπίζει με βάση την σημασία του και όχι τη γειτονιά που διαμόρφωσαν οι νεότερες πολιτικές. Π.χ. δεν φταίει σε τίποτα ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας επειδή το Θριάσιο επιλέχθηκε από το νεώτερο πολιτικό σύστημα για να δεχθεί ότι πιο ρυπογόνο. Ούτε ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων φταίει επειδή ετσιθελικά ο ΟΛΠ επιβάλλει τις ναυπηγικές δραστηριότητες εταιρειών στον ιστορικό αυτό τόπο. Με λίγα λόγια, όπως το Λύκειο του Αριστοτέλη είναι σημαντικό όχι γιατί βρίσκεται στη Ρηγίλλης, περιοχή διαμονής της αστικής τάξης, έτσι και η Ακαδημία του Πλάτωνος δεν είναι λιγότερο σημαντική επειδή βρίσκεται σε γειτονιά λαϊκών στρωμάτων. Η κα Δ/ντρια έχει οριστεί να λειτουργεί με κριτήρια προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και όχι να διαλέγει γειτονιές.