4.06.2013

Παράνομο το Π.Δ. για τον συντελεστή δόμησης στην Ακαδημία Πλάτωνος


Πηγή: "Αυγή"

"Κόντυνε" το Συμβούλιο της Επικρατείας τα σχέδια του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) που επιχείρησε να αυξήσει το ύψος των κτηρίων στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα, στον τομέα ΙΙΙ που έχει μέτωπο τον Κηφισό. Με γνωμοδότησή του το Ε' τμήμα έκρινε παράνομο το σκέλος εκείνο του Προεδρικού Διατάγματος που όριζε ως ανώτατο ύψος στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου τα 18 μέτρα.

Το Ε' τμήμα, στην υπ'αριθμόν 77/2013 γνωμοδότησή του επικαλέστηκε το άρθρο 24 περί προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς για να αποφανθεί τελικά ότι ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον μέσο συντελεστή, ο οποίος προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής και ορίζεται στα 2,1, όπως επίσης το ύψος των κτηρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το προβλεπόμενο, που είναι τα 15 μέτρα.
Επίσης το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο επεσήμανε ότι επιτρέπεται "η τροποποίηση των προβλεπόμενων από το ρυμοτομικό σχέδιο όρων και περιορισμών δόμησης ευρύτερης περιοχής που έχει χαρακτηριστεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως 'περιοχή ανάπλασης', στην οποία εντάσσεται ο αρχαιολογικός χώρος, υπό την προϋπόθεση πάντως ότι οι προβλεπόμενοι όροι και περιορισμοί δόμησης δεν αναιρούν τη δυνατότητα ανάπλασης της περιοχής στο μέλλον, σύμφωνα με τις ειδικές νομοθετικές διατάξεις, εφόσον, δηλαδή, οι όροι αυτοί στοιχούν προς τις προβλέψεις του Γ.Π.Σ. και θεσπίζονται αιτιολογημένα, κατόπιν μελέτης που έχει εκπονηθεί με σκοπό την πολεοδομική αναμόρφωση της περιοχής".

Δεν υπάρχουν σχόλια: