4.01.2013

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, το Πάρκο του Πλάτωνα.....

Γράφει η σημερινή "Ελευθεροτυπία"

Της Ντίνας Καρατζά
 
Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η επίσκεψη στον τόπο που δίδαξε ο Πλάτωνας θα ήταν αυτονόητη, καθώς πλήθος τουριστών θα συνέρρεαν να δουν, να θαυμάσουν και να οσμιστούν το πνευματικό κέντρο που καθόρισε τη φιλοσοφική σκέψη του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.
Στην Ελλάδα πάλι, πλησίον του αρχαιολογικού χώρου σχεδιάζονται «Οι κήποι της Ακαδημίας». Ενα εμπορικό κέντρο μαμούθ, που θα αναλώσει το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής με το χειρότερο τρόπο. Αντίθετα, η δραστήρια Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος διεκδικεί τη συνολική ανάπλαση της γειτονιάς, με την ανάδειξη του ιστορικού χώρου αλλά και την ανέγερση του νέου Μουσείου της Πόλης των Αθηνών.
Στο διήμερο που πέρασε, υπενθύμισαν τη δυναμική παρουσία τους, διοργανώνοντας δεκάδες δράσεις στον αρχαιολογικό χώρο. Μόλις χθες ολοκληρώθηκε ένα πλούσιο διήμερο δραστηριοτήτων με εκθέσεις φωτογραφικές, ντοκιμαντέρ για την ιστορία της ακαδημίας, μουσικές εκδηλώσεις, συναυλίες και δεκάδες ακόμη δράσεις για μικρά παιδιά (κουκλοθέατρο, θεατρικό παιχνίδι). Γονείς και παιδιά δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, βάζοντας συμβολικά φραγμό στην «ανάπτυξη» του τσιμέντου.



Ελεύθερο πάρκο

«Εδώ που λειτούργησε το πρώτο δωρεάν πανεπιστήμιο του κόσμου από τον Πλάτωνα, υπάρχει ο χώρος εντός και εκτός αρχαιολογικού πάρκου, ο οποίος πρέπει να αναδειχθεί ως σημείο αναφοράς για την παραγωγή πολιτισμού και γνώσης», είπε, στην «Ε», η Αναστασία Παπαγεωργίου, μέλος της επιτροπής κατοίκων.

Αντίθετα, οι αρμόδιοι φορείς προφανώς θεωρούν αρμονική τη συνύπαρξη πλησίον της Ακαδημίας κι ενός μεγαθηρίου... το οποίο σχεδιάζεται να ανεγερθεί εκεί όπου ήταν το βιομηχανικό συγκρότημα των Κλωστηρίων Μουζάκη, στη Λ. Κηφισσού.

Οι κάτοικοι, αντίθετα, ζητούν για τις περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος χαμηλό συντελεστή δόμησης και χρήσεις που δεν θα αλλοιώνουν το χαρακτήρα της περιοχής. Μιλούν για την έκταση των 25 στρεμμάτων, τους περίφημους λαχανόκηπους, οι οποίοι ανήκουν σε διάφορους ιδιοκτήτες. Από το σχέδιο πόλης του 1968, αλλά και το γενικό πολεοδομικό του 1986, η έκταση έχει κηρυχθεί απαλλοτριωτέα, χαρακτηρισμένη να υποδεχθεί πράσινο και κοινωφελείς χρήσεις. Παρ'όλα αυτά οι απαλλοτριώσεις δεν προχώρησαν, γιατί τα απαραίτητα ποσά δεν κατεβλήθησαν. Το αποτέλεσμα είναι οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων να ζητούν δικαστικά άρση των απαλλοτριώσεων, με σκοπό να εκμεταλλευθούν οικιστικά την περιοχή, με τους τρόπους που προαναφέρθηκαν.

Η Πρωτοβουλία των κατοίκων μάχεται εδώ και καιρό για τους εξής στόχους: Να παραμείνει το πάρκο ελεύθερο, ανοιχτό και να αναβαθμιστεί ο αρχαιολογικός του χαρακτήρας. Να κατασκευαστεί άμεσα στην Ακαδημία Πλάτωνος το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Να υπάρξει επίσης ελεύθερη πρόσβαση στις αποθήκες με τα 250 χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα, αρχαιολόγοι, επιστήμονες, φοιτητές και ερευνητές.

Να μην ανεργερθεί το εμπορικό κέντρο στο παλιό εργοστάσιο Μουζάκη, το οποίο όπως υποστηρίζουν θα ρημάξει οικονομικά και περιβαλλοντικά την περιοχή από το Περιστέρι έως το κέντρο της Αθήνας. Αντίθετα, προτείνουν να εκπονηθεί μελέτη και να γίνουν έργα ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος με επίκεντρο το Αρχαιολογικό Πάρκο. Εργα, που θα περιλαμβάνουν εκτός των άλλων ελεύθερους χώρους για πράσινο και αθλητισμό, ποδηλατόδρομους και παιδικές χαρές. Ο,τι χρειάζεται, δηλαδή, μία υποβαθμισμένη περιοχή για να αναπνεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: