4.04.2013

Το ΣτΕ «κουρεύει» τα κτίρια στην Ακαδημία Πλάτωνος


πηγή: www.tanea.gr 

Εναν όροφο λιγότερο για τα κτίρια - τα οποία δεν μπορούν πλέον να υπερβαίνουν τους πέντε ορόφους - και 10% μείωση της δόμησης επέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε μη νόμιμη τη θέσπιση συντελεστή δόμησης 2,4 στο τμήμα της περιοχής που έχει μέτωπο στον Κηφισό και την καθιέρωση ανώτατου ύψους κτιρίων τα 18 μέτρα, που προβλέπει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την Ακαδημία Πλάτωνος.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, απλώνοντας επί της ουσίας έναν μανδύα προστασίας γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, αποφάνθηκε ότι ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2,1 - όπως προβλέπεται άλλωστε από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής - και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή έχει επιβληθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Δήμο Αθηναίων αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών κατά τη διετία 2010-2012. Σύμφωνα με πηγές από τον Δήμο Αθηναίων, αυτό έγινε προκειμένου να ολοκληρωθεί το νέο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής. «Το σχέδιο έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό γι' αυτό και υποβάλαμε το σχέδιο προεδρικού διατάγματος», λένε από τον δήμο.
Τώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητεί να προχωρήσουν οι διαδικασίες «προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω δημιουργία μη αναστρέψιμων καταστάσεων στην περιοχή». Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι έκρινε «κατ' αρχάς νόμιμο στο σύνολό του το σχέδιο προεδρικού διατάγματος». Ετσι, όπως επισημαίνουν πηγές από το ΥΠΕΚΑ, «το θέμα θα έχει λήξει μέσα σε διάστημα 1-2 μηνών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: