4.16.2013

Η Πολιτιστική κληρονομιά της Ακαδημίας του Πλάτωνα.







Η παρέμβαση της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημία Πλάτωνος στην ημερίδα του ICOMOS 

της Γεωργίας Ξάνθη



Αρχικά, θα θέλαμε να συγχαρούμε το ICOMOS για την επιλογή του θέματος – αφιερώματος στην Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων. Ειδικά για την χώρα μας  που η παιδεία ,  πυλώνας του πολιτισμού κάθε λαού, δέχεται τεράστια επίθεση σε όλα τα επίπεδα, έχει ιδιαίτερη σημασία η επικέντρωση στα μνημεία  της Εκπαίδευσης.
Ευχαριστούμε πολύ για την τιμή να περιλαμβανόμαστε στους συνδιοργανωτές, όπως και να κάνουμε μια σύντομη παρέμβαση στη σημερινή ημερίδα.
 Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι μια έννοια ,  με διεθνή εμβέλεια, συνώνυμη της Γνώσης. Το 2013 συμπληρώνονται 2.400 χρόνια από την ίδρυση της Ακαδημίας του Πλάτωνα, του πρώτου πανεπιστημίου στο δυτικό κόσμο.


Η ξενάγησή σας στο χώρο την Κυριακή, σας έδωσε την ευκαιρία να αξιολογήσετε αν η σημερινή κατάσταση του αρχαιολογικού πάρκου ανταποκρίνεται σε αυτό που αποτέλεσε για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό η Ακαδημία του Πλάτωνα.

Ο χώρος των 130 στρεμμάτων δεν έχει καμία ουσιαστική διαχείριση. Δεν περιλαμβάνεται στους τουριστικούς προορισμούς και τους τουριστικούς χάρτες. H Ακαδημία Πλάτωνος δεν περιλαμβάνεται ούτε καν στην ιστοσελίδα του δήμου Αθηναίων.
Στις 3 αποθήκες της Γ Εφορείας, που σήμερα είναι μη επισκέψιμες, φυλάσσονται περισσότερα από 250.000 αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές της Αθήνας, σε μετρό και οικόπεδα.
Το  Αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος διαθέτει 3 πλεονεκτήματα. Είναι και αρχαιολογικός χώρος και πάρκο, είναι δηλαδή ένα θεματικό πάρκο στο κέντρο της Αθήνας. Η έννοια του αρχαιολογικού πάρκου που παραμένει ανοικτό, Ελεύθερο και δημόσιο δεν είναι θεσμικά κατοχυρωμένο και σε αυτό θα θέλαμε τη συμβολή όλων για να επιτευχθεί.

Οι κάτοικοι και η Επιτροπή, με τη συμπαράσταση πολλών φορέων όπως και το ICOMOS, έχουμε δώσει συνεχείς και επίμονους αγώνες για τη σωτηρία, την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού πάρκου.
Την περίοδο 2009 – 2010 αντιμετωπίσαμε την προσπάθεια της εταιρείας  REDS του ομίλου ΑΚΤΩΡΑ να κατασκευάσει σε οικόπεδο που παραβίαζε το όριο του αρχαιολογικού χώρου, ένα 5οροφο κτίριο με 3όρο παρκινγκ. Η παράνομα εκδοθείσα οικοδομική άδεια ανακαλέστηκε, το ΚΑΣ αποφάσισε το Δεκέμβρη του 2010 την απαλλοτρίωση και αναμένεται η υλοποίησή της από τη σημερινή Γραμματεία Πολιτισμού και το ΥΠΕΚΑ. 



Η ανέγερση του Μουσείου της πόλης των Αθηνών βρίσκεται στο στάδιο των προκαταρκτικών ενεργειών, ενώ υπάρχουν διάφοροι κύκλοι κρατικοί και ιδιωτικοί που προβάλλουν εμπόδια με κύριο επιχείρημα ότι η Ακαδημία Πλάτωνος είναι «υποβαθμισμένη περιοχή».

Δυστυχώς, στο υπουργείο Πολιτισμού και στο Δήμο Αθηναίων υπάρχουν άνθρωποι πού θέλουν το κλείσιμο του Αρχαιολογικού Πάρκου, αρχικά κατά τις νυχτερινές ώρες. Θεωρούμε πως θα είναι η αρχή σε ένα σχέδιο λειτουργίας του χώρου με εισιτήριο και μόνο στο ωράριο των αρχαιολογικών χώρων.

Ένας επενδυτής ονόματι Φίλιπ Άφλερ, εκδήλωσε δημόσια (συνέντευξη Σκάι) αλλά και ιδιωτικά την πρόθεση του να αναλάβει τη διαχείριση του χώρου, μαζί με το Μαραθώνα και τα μεταλλεία  Λαυρίου . Η πρόταση υποστηρίχθηκε από το υπουργείο Τουρισμού και το ΙΟΒΕ και παρουσιάστηκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η γενική γραμματέας του υπ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ήταν αρνητική και το σχέδιο απορρίφθηκε. Ελπίζουμε να μην επανέλθει με οποιοδήποτε επιχείρημα, από τα γνωστά που βομβαρδιζόμαστε την τελευταία περίοδο.

Η εταιρεία Artume, μέλος της πολυεθνικής MPGA θέλει να κατασκευάσει ένα mall 55 στρεμμάτων (αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο του Αμαρουσίου) με συντελεστή 2,4 στη συμβολή των οδών Λενορμάν και Κηφισού,  με τον τίτλο «Academy Gardens». Όταν αγόρασε την έκταση γνώριζε πως δεν μπορούσε να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο, αλλά είχε σχεδιάσει να επιβάλλει την αλλαγή των χρήσεων γης και την  προωθεί  σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, το Δήμο Αθηναίων  και τον ΟΡΣΑ, χρησιμοποιώντας κατά παρέκκλιση διατάξεις και με το επιχείρημα της «ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου, έχει υπογράψει ένα «μνημόνιο» συνεννόησης με την εταιρεία, η οποία τις τελευταίες μέρες διακινεί πληροφορίες στο διαδίκτυο ότι «αίρονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια και σύντομα θα εκδώσει οικοδομική άδεια». Η τελευταία σκηνή που απομένει να δούμε είναι το μπλοκάρισμα της έκδοσης του ΠΔ για την τροποποίηση των όρων δόμησης σε όλη την περιοχή, επειδή το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ προτείνει μείωση του συντελεστή δόμησης από 2,4 σε 2,1. .   

Κλείνοντας, σας κοινοποιούμε τα αιτήματα του αγώνα μας.

-       Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας του Πλάτωνα να μείνει ανοιχτός – δημόσιος – ελεύθερος. Τόπος Πολιτισμού και γνώσης.

-       Να ανοίξουν οι Αποθήκες με τα 250.000 ευρήματα στην ακαδημαϊκή – επιστημονική κοινότητα.

-       Να προχωρήσει η συνολική αναβάθμιση της περιοχής, από την Κωνσταντινουπόλεως έως και τον Κηφισό, με επίκεντρο το Αρχαιολογικό Πάρκο.

-           Να γίνουν παραρτήματα των φιλοσοφικών σχολών και κέντρο μελέτης φιλοσοφίας.

-         Να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι για Πράσινο και αθλητισμό, ποδηλατόδρομοι και παιδικές χαρές

-       Να γίνει μελέτη και έργα ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος με επίκεντρο το Αρχαιολογικό Πάρκο

-       Αντιπαλεύουμε στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του, όπως και στα σχέδια παράδοσής του σε συμφέροντα διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία σχεδιάζουν την ανέγερση γιγάντιου εμπορικού κέντρου τύπου mall, δηλώνοντας πως θα «αξιοποιήσουν» τον αρχαιολογικό χώρο και το μελλοντικό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.

Επιμένουμε ότι
Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών είναι ανάπτυξη.
Το εμπορικό κέντρο είναι αφαίμαξη.



Σας ευχαριστούμε πολύ και
πιστεύουμε και στη δική σας συμπαράσταση




Γεωργία Ξάνθη.
Μέλος της Επιτροπής
      Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα.














Δεν υπάρχουν σχόλια: