3.11.2013

Στη γειτονιά του Πλάτωνα το Capital ανακάλυψε "κορμοράνους"!

Οι αντιδράσεις των κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνα, του δήμου Περιστερίου, του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου και 4 ακόμη εμπορικών συλλόγων στους γειτονικές περιοχές στην "επένδυση" της Artum στο οικόπεδο Μουζάκη, κινητοποίησε τους αυτόχθονες χειροκροτητές των επενδύσεων με κάθε μέσο και τρόπο.
Στο site του Capital που θεωρείται και σοβαρό, δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ για τους ...Κορμοράνους της Ακαδημίας Πλάτωνα! 
Αν αναρωτιέστε τι σχέση έχουν οι κορμοράνοι με την Ακαδημία Πλάτωνα, καμία. Έχει όμως για τον συντάκτη του site ο οποίος για να περάσει τα επιχειρήματα της εταιρείας, κάνει μια συρραφή των δημοσιευμάτων ως σήμερα, των αντιδράσεων και της ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Με μια απλή συρραφή της υπόθεσης λοιπόν, στοχοποιεί μια ολόκληρη περιοχή και τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Τα αμπαλάρει με τον υποτιθέμενο ρεπορταζιακό του λόγο για να καταλήξει στη γνωστή καραμέλα. Ό,τι "ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ", οι αριστεροί δεν θέλουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Είναι δε τόσο αξιόπιστο το ρεπορτάζ του που δεν περιλαμβάνει ούτε ένα πραγματικό στοιχείο για την υπόθεση. Πότε αγόρασε η εταιρεία, πως αγόρασε, πως κατάφερε να περάσει το σχέδιο της (από το 2009- προ κρίσης) από τον ΟΡΣΑ εν έτει 2013 που η κρίση σαρώνει. Οικονομικός, λέει ο συντάκτης, αλλά δεν παρουσιάζει για παράδειγμα το τζίρο της εταιρείας που θέλει να επενδύσει. Ή τη θέση του δήμου Περιστερίου που είναι δίπλα. Ή τις απόψεις των εμπορικών συλόγων. Ή τις απόψεις των κατοίκων. Ή τη δικαστική εσωτερική διαμάχη. Διαβάζοντας το ρεπορτάζ του, μάλλον δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την περιοχή για την οποία γράφει.
Εμείς τον προσκαλούμε, ας βγει από το γραφείο του κι ας έρθει να μιλήσει με τους κατοίκους και την Επιτροπή. Να τον ξεναγήσουμε κιόλας στο αρχαιολογικό χώρο που η εταιρεία θέλει να μετατρέψει σε αυλή του εμπορικού της κέντρου. Να δει, βρε αδελφέ πως εκεί που θέλει να χτίσει 53.000 τετραγωνικά μέτρα δεν υπάρχει ούτε καν δρόμος. Να του δείξουμε και τα στοιχεία. Αλλά η ανάπτυξη των εμπορικών κέντρων είναι το άβατο, έτσι;

Ιδού και το ρεπορτάζ που στοχοποιεί και υπονομεύει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και των εμπορικών συλλόγων:

Οι..."κορμοράνοι" επιστρέφουν στην Ακαδημία Πλάτωνος
Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Αντιδράσεις, για πολλοστή φορά, δημιουργεί μία επένδυση, το εμπορικό κέντρο που σχεδιάζει η Artume S.A. βορειοδυτικά της Αθήνας, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος. Κάτοικοι της περιοχής και πολιτικά κόμματα αντιδρούν κατά της υλοποίησης του έργου, στην έκταση του πρώην  εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφ. Κηφισου 60), επειδή το mall θα αναπτυχθεί πλησίον του αρχαιολογικού χώρου 130 στρεμμάτων, όπου έχει αποφασιστεί η ίδρυση μουσείου.

Οι βολές κατά της συγκεκριμένης επένδυσης δεν είναι καινούριες. Η κινητικότητα όμως, των τελευταίων ημερών, για την προώθηση της επένδυσης (οι Δήμοι Περιστερίου και η δημ. κοινότητα Κολωνού εξέτασαν, πρόσφατα, το project) έφερε τη ζήτημα, εκ νέου, στο προσκήνιο.

Αντιδράσεις

Οι αρχαιολόγοι είχαν ζητήσει, αρχικά, τα κτήρια της βιομηχανίας, που κτίστηκαν το 1930, να κηρυχθούν διατηρητέα. Ωστόσο, η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων ξεκίνησε, πριν από περίπου δύο χρόνια, για να ανακοπεί με απόφαση του τότε υπουργείου Πολιτισμού, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των κτηρίων να έχει κατεδαφιστεί. Βέβαια, ο «πυρήνας» των αντιδράσεων των κατοίκων και του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει υποβάλει σχετική ερώτηση στη Βουλή, σχετίζεται, κατά βάση, με τις αιτιάσεις ότι η περιοχή δεν έχει ανάγκη το σχεδιαζόμενο mall, που θα ααποτελέσει πλήγμα για τον εμπορικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής. «Κόκκινο πανί» αποτελεί επίσης, η κατασκευή του εμπορικού κέντρου, δίπλα στο «μουσείο των Αθηνών» που θα φιλοξενεί τα 250.000 ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή, με τις τοπικές κινήσεις να υποστηρίζουν ότι μία τέτοια ανάπτυξη δεν μπορεί να συνυπάρξει με τον αρχαιολογικό χώρο. Η εμπορική ανάπτυξη «Academy Gardens», επιφάνειας 53.00 τ.μ., της Artume, που ανήκει στην Macquarie Global Property Advisors, είναι επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 1.600 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, όσοι αντιτίθενται στο project υποστηρίζουν ότι ο... ανταγωνισμός του mall με τα μικρομεσαία καταστήματα σε Σεπόλια, Περιστέρι και Κολωνό, θα οδηγήσει στην απώλεια πολύ περισσότερων θέσεων εργασίας. «Για την εκτίμηση αυτή (σ.σ.: 1.600 θέσεις εργασίας) δεν έχει κατατεθεί καμιά σχετική μελέτη [...] δεν σταθμίζεται το υπερπολλαπλάσιο κόστος σε χαμένες θέσεις εργασίας στον ήδη βάναυσα πληττόμενο εμπορικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής, που δεν αναμένεται να αντέξει έναν ανταγωνισμό αυτής της κλίμακας» σημειώνεται σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του πολυχώρου -όπως έχει συμβεί, πολλές φορές, στο παρελθόν- δεδομένου ότι η, μέχρι πρότινος, χρήση γης δεν προέβλεπε την ανάπτυξη τέτοιου είδους projects, «τροφοδοτεί» τις αντιδράσεις. Η Artume (της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι η Artemis Hermes) είχε αγοράσει το 2007 το οικόπεδο Μουζάκη προς 37 εκατ. ευρώ και, πλέον, αποτελεί μία ακόμη ξένη εταιρεία, αντιμέτωπη με σοβαρές αντιδράσεις που υποστηρίζουν, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Οικολόγοι Πράσινοι.



3 σχόλια:

Γεωργία είπε...

Αν δεν κάνω λάθος είναι ο "ερευνητής δημοσιογράφος" ο οποίος βλέπει στο μέλλον και τα μεγάλα οικονομικά οφέλη από την εξορυκτική δραστηριότητα στα μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου, Χαλκιδικής , αφού θα δημιουργήσει 1.200 θέσεις εργασίας, αριθμός που θα αυξηθεί σταδιακά στις 3.000 άτι ακριβώς θα μας χαρίσει και ο δικός μας επενδυτής..

Ευτυχώς που ο ένας ΝΟΤΙΟΣ επενδυτής καθώς επίσης και οι φίλοι του διαφημιστές αντιγράφουν τον άλλον ΒΟΡΕΙΟ , και έτσι είναι πολύ εύκολο σε όλους εμάς να τους αναγνωρίσουμε.

Αυτό που δεν θυμάμαι γιατί μου και άγνωστος ο "μελετητής δημοσιογράφος" αν και στο παρελθόν έγραφε τα ίδια και με την REDS-Μπόμπολα.

Ανώνυμος είπε...

Από έρευνα ο δημοσιογράφος...ΜΗΔΕΝ ....και από σκέψη ΜΗΔΕΝ...Θα δηνιουργηθούν 1600 θέσεις εργασίες σε περίπτερα πολυεθνικών για να αγοράζουν ρούχα οι άνεργοι της Αθήνας και των περιχώρων...Hello mister...
Και τις ερωτήσεις στην βουλή ποιός περιμένει να τις κάνει???
Η Συγκυβέρνηση των τριών που τα ξεπουλάνε όσο όσο..

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως, ο αρθρογράφος του capital(τι τυχαίος, αλήθεια, τίτλος), ίσως να χρειάζεται κατανόηση, τουλάχιστον, ως προς ένα θέμα που φαίνεται να απασχολεί τον ίδιο και όσους του δίνουν μισθό. Η ύπαρξη και δράση αριστερών κομμάτων που έχουν την κακή συνήθεια να υπερασπίζονται δίκαια αιτήματα και αγώνες της κοινωνίας. Τόσα ιδιώνυμα, τόσα ξερονήσια, κανά δυο δικτατορίες,τόση "έντιμη δημοσιογραφία" από έγκυρα έντυπα και κανάλια, και αυτοί εκεί. Να τους έχεις και στη βουλή να κάνουν ερωτήσεις και έλεγχο. Τσ, τσ, τσ!