12.26.2012

Η βιβλιοθήκη του Πλάτωνα και της Ακαδημίας ξανά στο φως

Είναι το πρώτο έργο που επιχειρεί να αναπαραστήσει τη βιβλιοθήκη που υπήρχε στην Ακαδημία και τα βιβλία που είχε ο Πλάτωνας. Το έργο υπογράφει ο Κωνσταντίνος Στάϊκος (Εκδόσεις ΑΤΩΝ 2012) ο οποίος ασχολείται συστηματικά με το έργο των βιβλιοθηκών. Ο συγγραφέας στις σελίδες του βιβλίου επιχειρεί μια ακόμη υπέρβαση, κάνοντας την αναπαράσταση του χώρου του Γυμνασίου.


Η αναπαράσταση του Γυμνασίου
 Είναι αυτή η περιοχή στο μεγάλο τμήμα του Πάρκου (μας) όπου βρίσκεται το Γυμνάσιο και δυστυχώς, έχει μετατραπεί ως χώρος συνάντησης σκυλιών, μετά τα έργα αναβάθμισης από το υπουργείο Πολιτισμού.
Το στοίχημα δεν είναι βέβαια να κλείσει το Πάρκο, όπως έχουν στο μυαλό τους ορισμένοι. Το ζητούμενο για την Ακαδημία Πλάτωνος είναι να χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενη περιοχή, με σημείο αναφοράς τον Αρχαιολογικό χώρο και με ανοικτό δημόσιο Πάρκο.
Η Πολιτεία για χάρη της Πολιτείας του Πλάτωνα πρέπει να λάβει μια μεγάλη απόφαση: Να ορίσει την  Ακαδημία Πλάτωνος ως χώρος Γνώσης, Φιλοσοφίας και Πολιτισμού, με ειδικό καθεστώς προστασίας, μακριά εμπορικά κέντρα και τους τύπους που εμφανίζονται ως "σωτήρες" της.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: