10.05.2012

Το εργαστήριο κεραμικής της Ακαδημίας Πλάτωνος


Ο πολιτιστικός Σύλλογος «Δια πηλού και Σιδήρου» εδρεύειω στην Ακαδημία Πλάτωνος στο 19 της οδού Δράκοντος, δίπλα στον  αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας. Η παρουσία του στο χώρο είναι πολυετής ενώ τα μέλη του αποτελούνται από κατοίκους της περιοχής. Στόχος του είναι η προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας της περιοχής και έργο του η οργάνωση, διεξαγωγή και συμμετοχή σε δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου με έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχέση με την κεραμκή, την υφαντική και το ψηφιδωτό.

Η φιλοσοφία του συλλόγου μας διέπεται από τις αρχές του διαλόγου, της συνεργασίας, της κοινωνικής συνείδησης και της προβολής των πολιτιστικών αγαθών. Γι αυτό και θεωρούμε σημαντική τη διοργάνωση και διεξαγωγή μουσειακών προγραμμάτων. Φιλοξενούμε δωρεάνειδικά σχολεία δίνοντας την ευκαιρία στους εργοθεραπευτές να διευρύνουν τις δυνατότητες των παιδιών. Κάθε χρόνο μας επισκέπτονται περί τα 500 σχολεία, αριθμός ικανός να εξασφαλίσει  αγαστή συνεργασία με 3.000 εκπαιδευτικούς.
Ο χώρος μας είναι ανοικτός στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και στους πολίτες που ενδιαφέρονται για την προβολή των πολιτιστικών αγαθών  και την δημιουργία ανοιχτών χώρων πολιτισμού στις γειτονιές της Αθήνας. Στον χώρο μας μπορεί κανείς να δει τον κεραμεικό τροχό, τον κεραμεικό κλίβανο, το ζυμωτήριο του πηλού, τον αργαλειό, μουσειακά αντίγραφα αγγείων και παιχνιδιών, αγγεία όλων των ειδών και τύπων: από στάμνες και πιθάρια εως κρατήρες και αμφορείς. Ο επισκέπτης κατά αυτόν τον τρόπο μπαίνοντας στο χώρο αποκτά μια εποπτεία όλου του φάσματος της κεραμεικής τέχνης αλλά και άλλων παραδοσιακών τεχνών. Σημαντικότερο σημείο στα προγράμματά μας είναι η καθαυτή δουλειά και δημιουργία από το πρωτογενές υλικό. Έτσι, οι επισκέπτες  μας όχι μόνο παρακολουθούν αλλά δημιουργούν και τα δικά τους έργα.   Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της πολυετούς λειτουργίας μας έχουμε φιλοξενήσει ποικίλλες δράσεις πολιτισμού συστήνοντας έτσι την γειτονιά μας σε όλη την Αθήνα.
Επειδή πιστεύουμε ότι η περιοχή που μας φιλοξενεί είναι υψίστης ιστορικής σημασίας, επειδή αντιλαμβανόμαστε το ρόλο της Ακαδημίας ως κεντρικό σημείο στην ανάπτυξη της φιλοσοφίας, επειδή γνωρίζουμε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην «παίδευσιν» της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας και επειδή τέλος θεωρούμε σημαντική την ιστορική μνήμη ως έννοια συνεκτική ενός λαού, προσπαθούμε καθημερινά να προβάλλουμε τη σημασία της περιοχής είτε με τις ξεναγήσεις ή με τις δράσεις ή με τις απλές επισκέψεις. Δίπλα στο πάρκο της Ακαδημίας, λοιπόν, κοντά στους ιερά άλση και τους ελαιώνες του Βοτανικού, στην καρδιά της παραγωγής των αγγείων, το εργαστήρι μας συνεχίζει την παράδοση της κεραμικής τέχνης δίνοντας ανάσα ζωής και πολιτισμού στην περιοχή. 
Πετροπούλου Γαρυφαλιά, υπεύθυνη προγράμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: