2.27.2011

Υπέρ της ενοποίησης Κεραμεικού- Ακαδημίας Πλάτωνος



Τη σύνδεση του Κεραμεικού με την Ακαδημίας Πλάτωνος μέσω του ήπιου ανασχεδιασμού της οδού Σαλαμίνος και την ανάδειξη του Δημοσίου Σήματος, προτείνει η Πρότυπη Γειτονιά (Κεραμεικός-Μεταξουργείο) σε μια πρόταση 13 κινήσεων προτεραιότητας" που κατέθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών , Γ. Ραγκούση, τον περιφερειάρχη , Γ. Σγουρό και το Δ. Αθηναίων, Γ. Καμίνη.

Στο δελτίο καταγράφεται το πλέγμα των προτάσεων της Πρότυπης Γειτονιάς



Πρόταση 13 κινήσεων προτεραιότητας που μπορούν να υλοποιηθούν σε 12 μήνες και να ενεργοποιήσουν θετικά την περιοχή Κεραμεικού – Μεταξουργείου (ΚΜ), διαβιβάστηκε επίσημα τις προηγούμενες μέρες προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Προεδρεύοντα της Διυπουργικής  Επιτροπής για το Ιστορικό και Εμπορικό κέντρο της Αθήνας, κο Γιάννη Ραγκούση,  με κοινοποίηση προς τα Μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής, καθώς και στον Περιφερειάρχη Αττικής, κο Γιάννη Σγουρό και στον Δήμαρχο Αθηναίων κο Γιώργο Καμίνη.

Η πρόταση υπογράφεται από ενεργούς πολίτες, επαγγελματίες και συλλόγους της περιοχής και αποτελεί μια πρωτοβουλία της «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά», ζητώντας τη συνεργασία της Πολιτείας και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στην περιοχή ώστε να ανατραπεί η σημερινή εικόνα παρακμής και να δοθεί πνοή ζωής για την ανάκαμψη της ιστορικής αυτής αστικής γειτονιάς. 

Στο πλαίσιο των εργασιών της Διυπουργικής Επιτροπής, για τη κατάθεση δέσμης μέτρων στις αρχές Μαρτίου αναφορικά με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας,  η πρόταση «13/12» αποτελεί μια προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας της περιοχής ΚΜ να αναδείξει 13 γόνιμες κινήσεις που, εφόσον εφαρμοστούν από την Πολιτεία, μπορούν σε 12 μήνες να εξελιχθούν σε σύγχρονες και βιώσιμες λύσεις για τη δημιουργία μιας θετικής προοπτικής τόσο για την γειτονιά όσο και για το σύνολο του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Μεταξύ των 13 κινήσεων προτεραιότητας, που μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να «μεταμορφώσουν» την περιοχή ΚΜ σε μια γειτονιά-πρότυπο για την επαναφορά της ισορροπίας και της ανάπτυξης στο κέντρο της πόλης,  συμπεριλαμβάνονται η θεσμοθέτηση φορολογικών και λοιπών κινήτρων για την ενίσχυση της κατοικίας στην περιοχή και την εγκατάσταση νέων δημιουργικών επιχειρήσεων, η βελτίωση τους αισθήματος ασφάλειας στη γειτονιά, η θεσμοθέτηση προγράμματος για την διαχείριση και αξιοποίηση διατηρητέων,  η ανάπλαση και τελική διαμόρφωση της πλ.Αυδή με επανατοποθέτηση της μόνης παιδικής χαράς στην περιοχή, κ.α.

Η άμεση ένταξη της περιοχής ΚΜ στο στρατηγικό σχεδιασμό της Πολιτείας για την εξέλιξη της Αθήνας (πρόγραμμα Αθήνα Αττική 2014, Ρυθμιστικό Σχέδιο ΑΘΗΝΑ 2020), αποτελεί ένα από τα κεντρικότερα αιτήματα όσων συνυπέγραψαν την πρόταση «13/12».

Οι πρωτοβουλίες αναπλάσεων σε γειτονιές όπως αυτή του Κεραμεικού – Μεταξουργείου μπορούν να συμβάλλουν στην επιστροφή της ανάπτυξης στο κέντρο της πόλης, εφόσον αποτελέσουν μέρος ενός κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού εκ μέρους της Πολιτείας.

Οι πολίτες στον Κεραμεικό και στο Μεταξουργείο , είναι συντονισμένοι και έτοιμοι για κοινή δράση με την Πολιτεία, προκειμένου να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες που θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην αναζωογόνηση της περιοχής ΚΜ και του ευρύτερου ιστορικού κέντρου της Αθήνας.


13 Κινήσεις σε 12 Μήνες

Κάτοικοι, οργανώσεις και επαγγελματίες της περιοχής Κεραμεικού-Μεταξουργείου ζητούμε και προτείνουμε στην Πολιτεία 13 κινήσεις που στους επόμενους 12 μήνες μπορούν να ενεργοποιήσουν άμεσα την περιοχή:

Προτείνουμε:

1. Δημιουργία θεσμού από τον Δήμο Αθηναίων και την ΕΑΧΑ για την προσέλκυση και αξιολόγηση αρχιτεκτονικών και άλλων προτάσεων προερχόμενες από κινήσεις πολιτών ή και άλλους φορείς με σκοπό την ανάδειξη αναγκών και  πρωτοβουλιών για την βελτίωση του δημόσιου και κοινού χώρου. (ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/ ΕΑΧΑ)
2. Θεσμοθέτηση προγράμματος για την διαχείριση και αξιοποίηση διατηρητέων. (ΥΠ.ΕΝ.Κ.Α., ΥΠ.ΠΟ.Τ, ΕΑΧΑ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ).
Ενδεικτικά:
α. One stop shop για τον έλεγχο/ έγκριση ανακαίνισης διατηρητέων κτιρίων & αδειοδότηση εντός 6μήνου
β. Καθολική  φορολογική απαλλαγή για την ανακατασκευή & αξιοποίηση διατηρητέων κτιρίων
γ. Ενεργοποίηση του μέτρου για μεταφορά συντελεστή ή αντικατάστασή του από ισοδύναμο
δ. Πρόγραμμα αποκατάστασης όψεων στην Σαλαμίνος, Ιάσονος και Κεραμεικού που φέρουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση διατηρητέων στην περιοχή
3. Διαμόρφωση της οδού Κεραμεικού σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατοδρόμου και διαπλατυσμένου πεζοδρομίου σε ένα επίπεδο, σχεδιασμένη με ανακυκλωμένα και οικολογικά υλικά, για την ανάδειξή της σε πολιτιστικό άξονα συνδέοντας το Εθνικό Θέατρο με την Τεχνόπολη μέσω της νέας Δημοτικής Πινακοθήκης (ΕΑΧΑ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΥΠ.ΕΝ.Κ.Α.) και ήπιος ανασχεδιασμός της οδού Σαλαμίνος σε συνδυασμό με την ανάδειξη του Δημοσίου Σήματος και των λοιπών αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή, με αποτέλεσμα την σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων Κεραμεικού και Ακαδημίας Πλάτωνος. Βελτίωση της προσβασιμότητας από την μία πλευρά των γραμμών του τρένου στην άλλη. (ΕΑΧΑ)
4. Προκήρυξη διαγωνισμού ιδεών για την ιδεατή επαναχρησιμοποίηση του κτιρίου ΙΚΑ ώστε να λειτουργήσει ως άλλος ένας πόλος αναβίωσης του ΚΜ:  πιθανώς με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). (ΥΠ.ΠΑ.Α, ΥΠ.ΕΡ.Κ.Α)
5. Θεσμοθέτηση φορολογικών και άλλων κινήτρων για την κατοικία στην περιοχή από φοιτητές και νεαρά ζευγάρια αλλά και για την παραμονή των υπαρχόντων κατοίκων, όπως και για την εγκατάσταση νέων δημιουργικών επιχειρήσεων στην περιοχή (ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΥΠ.ΟΙΚ, ΥΠ.ΠΑ.Α, ΥΠ.ΕΝ.Κ.Α).
Ζητούμε:
6. Αξιοποίηση εργαλείων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για αστική ανάπτυξη όπως το Jessica στο ΚΜ, τα κριτήρια του οποίου ικανοποιούν οι παρούσες συνθήκες (ωρίμανση, ιδιωτικά κεφάλαια, αποκατάσταση και επανάχρηση απαξιωμένου κτιριακού αποθέματος, πιθανά ΣΔΙΤ κ.α.) (ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ)
7. Βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας στην γειτονιά, επεκτείνοντας το πεδίο δράσης της υπό διαμόρφωση και ήδη διαμορφωμένης στρατηγικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το κέντρο. (ΥΠ.Π.Π., ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ).
8. Αυστηρή εφαρμογή των χρήσεων γης της περιοχής, πιθανή επικαιροποίηση αυτών εάν κριθεί απαραίτητο.  Ενδεικτικά:
·       να ελεγχθεί η κινεζική δραστηριότητα κατά τρόπο ουσιαστικό και να ρυθμιστεί η λειτουργία της και η συγκέντρωσή της (ΥΠ.ΕΝ.Κ.Α./ ΥΠ.ΟΙΚ./ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ)
·       να ελεγχθούν οι οίκοι ανοχής και τα studio, να ρυθμιστεί η λειτουργία τους και η συγκέντρωσή τους  (ΥΠ.Π.Π./ ΥΠ.ΟΙΚ/ ΥΠ.ΕΝ.Κ.Α./ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ)
9. Ένταξη της περιοχής στο πρόγραμμα Αθήνα Αττική 2014 και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνα 2020. Διασύνδεση της περιοχής με το υπόλοιπο κέντρο, ιστορικό και εμπορικό. Ανάδειξη της περιοχής σε πράσινη γειτονιά από το ΥΠ.ΕΝ.Κ.Α. με προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, πράσινες ταράτσες, προώθηση χρήσης ποδηλάτου, προγραμμάτων ανακύκλωσης. (ΥΠ.ΕΝ.Κ.Α./ΟΡΣΑ σε συνεργασία με άλλους φορείς του δημοσίου)
10. Ανάπλαση και τελική διαμόρφωση της Πλατείας Αυδή, με επανατοποθέτηση της μόνης Παιδικής Χαράς στην περιοχή. (ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ)
11. Την άμεση κατασκευή του ήδη σχεδιασμένου δημόσιου νηπιαγωγείου στο οικόπεδο του ΟΣΚ Σφακτηρίας και Λεωνίδου και του δημοτικού παιδικού σταθμού στο οικόπεδο του Δήμου Αθηναίων Θερμοπυλών & Λεωνίδου (ΥΠ.Π.ΔΜ.Θ., ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ)
12. Την εκτροπή της διέλευσης υπερτοπικών γραμμών λεωφορείων από το εσωτερικό της περιοχής (περνούν συνολικά 13 γραμμές).  Απομάκρυνση αφετηριών και τερμάτων γραμμών λεωφορείων από την Ζήνωνος και την Πλ. Κουμουνδούρου προς τους λιγότερο κεντρικούς σταθμούς μετρό) Πιθανή εισαγωγή τοπικών γραμμών με ηλεκτρικά λεωφορεία (ΥΠ.ΕΝ.Κ.Α., ΥΠ.Υ.Μ.Δ.)
13. Την εφαρμογή του μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης. Προώθηση και χωροθέτηση ιδιωτικών χώρων στάθμευσης όπως και χωροθέτηση για την ασφαλή στάθμευση ποδηλάτων, και μηχανών στην περιοχή. (Δήμος Αθηναίων, ΥΠ.ΕΝ.Κ.Α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: