5.15.2009

"Σταμάτησαν οι εργασίες και σε άλλο πολυώροφο"

εφημερίδα "Καθημερινή" 07.05.2009

Του Γιάννη Eλαφρού

Η ευκαιρία μιας ουσιαστικής «διπλής ανάπλασης» στις περιοχές της Ακαδημίας Πλάτωνος και της πλατείας Θεάτρου, στο κέντρο της Αθήνας, κινδυνεύει να χαθεί, στριμωγμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, της αδιαφορίας και των... καλών προθέσεων. Ο λόγος για τον χώρο που θα φιλοξενήσει τις διοικητικές υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών.

Το αρχικό σχέδιο

Το αρχικό σχέδιο της Νομαρχίας ήταν να ανεγερθεί πολυώροφο κτίριο σε ιδιόκτητο οικόπεδό της σε πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος, δίπλα σε τρία σχολεία και πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο! Οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Κατ’ αρχάς, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος ζητούσε το οικόπεδο για την ανέγερση νηπιαγωγείου που τόσο λείπει από τη γειτονιά, προθυμοποιήθηκε να αγοράσει το οικόπεδο. Η Νομαρχία Αθηνών δέχθηκε να αξιοποιήσει άλλο ακίνητο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, είτε με ανταλλαγή ίδιας αξίας είτε με πώληση της ιδιοκτησίας της. Ζήτησε όμως αποζημίωση για τα έξοδα που είχε καταβάλει. Κι ενώ όλα έδειχναν πολύ δύσκολα, τελικά βρέθηκε μια πολύ καλή λύση: το κτίριο της Διπλαρείου Σχολής, που δεσπόζει στην πλατεία Θεάτρου. Το εντυπωσιακό κτίριο ανήκει στην Ελληνική Βιοτεχνική Εταιρεία, έχει εμβαδόν 10.000 τ. μ. και φιλοξενεί δύο τεχνικές σχολές, που χρησιμοποιούν (μαζί με τα γραφεία της Εταιρείας) 1.400 τ. μ. Τα υπόλοιπα 8.600 τ. μ. επαρκούν για τις ανάγκες της νομαρχίας.

«Επιθυμούμε να μισθώσουμε το κτίριο για 70 ή 99 χρόνια και να προχωρήσουμε με δικά μας έξοδα στην ανακαίνισή του. Η εξωτερική όψη της Διπλαρείου Σχολής είναι ικανοποιητική, εσωτερικά όμως έχει φθορές», λέει στην «Κ» ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός. «Η ανακαίνιση και λειτουργία της Διπλαρείου συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τάσης δημιουργίας γκέτο στο κέντρο της πόλης. Αποτελεί μέρος μιας συνολικής πρότασης για την αναβάθμιση της περιοχής πέριξ της πλατείας Ομονοίας», συμπληρώνει. Η Ελληνική Βιοτεχνική Εταιρεία συμφωνεί με την πρόταση της μίσθωσης.

Για να προχωρήσει, όμως, η αξιοποίηση της Διπλαρείου από τη Νομαρχία είναι απαραίτητη μια νομοθετική ρύθμιση, την οποία έχει εισηγηθεί ο κ. Σγουρός στο υπ. Εσωτερικών τον Δεκέμβριο 2008, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να μισθώνουν ακίνητα που ανήκουν σε κοινωφελή ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα χωρίς δημοπρασία, αλλά με πλειοψηφία δύο τρίτων του νομαρχιακού συμβουλίου. «Το υπουργείο Εσωτερικών, όμως, εδώ και τέσσερις μήνες, δεν έχει προχωρήσει. Απουσιάζει μια πολιτική αντίληψη παρέμβασης και αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων της πόλης μας», τονίζει ο κ. Σγουρός.

Δεν είναι όμως μόνο το «μέτωπο» της Διπλαρείου που έχει «κολλήσει». Ισως πιο σημαντικό αποδειχθεί το πρόβλημα της αγοράς από τον ΟΣΚ του οικοπέδου της νομαρχίας. «Παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι χρειάζεται νηπιαγωγείο στην περιοχή και ότι θα προχωρήσουμε στην αγορά του οικοπέδου, αν και θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε λύση απαλλοτρίωσης ή προσφοράς», είπε στην «Κ» ο νέος διευθυντής του ΟΣΚ κ. Στέφανος Αγιάσογλου. «Περιμένουμε την εκτίμηση της αξίας του οικοπέδου από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών», συμπληρώνει.

Νομαρχία και ΟΣΚ διαφωνούν όμως για το ποσό των 2.000.000 ευρώ, που η νομαρχία δαπάνησε για τη μελέτη και τις ανασκαφές του κτιρίου. Η νομαρχία ζητάει να της καταβληθεί το υπέρογκο αυτό ποσό, ενώ ο ΟΣΚ αρνείται, λέγοντας ότι δεν τον αφορά.

Σταμάτησαν οι εργασίες και σε άλλο πολυώροφο

Θετική εξέλιξη, αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων τους, χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος το «μπλοκάρισμα» των οικοδομικών εργασιών ενός μεγάλου κτιρίου (20.000 τ.μ.) πέντε ορόφων (και τριών υπογείων) ακριβώς δίπλα στον χώρο των αρχαιοτήτων και στο σημείο όπου είναι προγραμματισμένη η ανέγερση του διώροφου Μουσείου της Πόλης των Αθηνών. «Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων, με επείγον σήμα της προς το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, διατάχθηκε η διακοπή των οικοδομικών εργασιών, διότι μετά επανέλεγχο του φακέλου διαπιστώθηκε ότι αυτή εκδόθηκε χωρίς έγκριση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και με ασάφειες και παραλείψεις στο τοπογραφικό διάγραμμά της», αναφέρει σε απάντηση ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Α. Φιλίνη, Π. Κοροβέσης, Θ. Δρίτσας) ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Καλογιάννης. Είδατε τι ανακαλύπτει ένας επανέλεγχος...

Η προοπτική του συγκεκριμένου κτιρίου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους πολίτες, γιατί σχεδιάζεται σε χώρο που εξαιρέθηκε περιέργως από την απαλλοτρίωση του αρχαιολογικού χώρου και εάν προχωρήσει η ανέγερση, θα επισκιάζει μουσείο και πάρκο...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

15-05-2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έγινε και το δεύτερο βήμα στον Ελαιώνα


Με μεγάλη χαρά η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα αναγγέλλει ότι σύμφωνα με όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία λήφθηκε η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με την προσφυγή των 130 πολιτών κατά του Εμπορικού Κέντρου στον Ελαιώνα. Και η απόφαση αυτή είναι θετική υπέρ της προσφυγής των 130 πολιτών.
Μετά την Αναστολή εργασιών που είχε κερδηθεί στις 4 Δεκεμβρίου 2008 και ήταν το πρώτο καθοριστικό βήμα σήμερα γίνεται το δεύτερο: ακυρώνεται το Εμπορικό Κέντρο, το Δημαρχιακό Μέγαρο και το δεύτερο Εμπορικό Κέντρο του κ. Κακλαμάνη.

Η τσιμεντοποίηση που σχεδίασε ο κ. Σουφλιάς, με την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Παπουτσή, με τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, η τσιμεντοποίηση που τόσο ένθερμα υποστήριξε ο κ. Κακλαμάνης, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα.

Η Επιτροπή μας συνεχίζει, αποφασιστικά, μαχητικά και με όραμα, τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη: την υλοποίηση του Πάρκου στον Ελαιώνα, την υλοποίηση του κοινόχρηστου πρασίνου.
Οφείλουμε και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ένα Ελαιώνα με 700 στρέμματα κοινόχρηστου πρασίνου στην Αθήνα και 2.000 στρέμματα πρασίνου συνολικά.

Η Επιτροπή μας εκφράζει τις θερμότερες αγωνιστικές ευχαριστίες σε όλα τα κινήματα, τις συλλογικότητες, τις οργανωμένες δυνάμεις και τους ενεργούς πολίτες, που τη στήριξαν με την αλληλεγγύη τους.

Σε όλους όσους αυτό το διάστημα επιτέθηκαν στο ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας, συκοφάντησαν και απείλησαν τους 130 πολίτες, διαστρέβλωσαν και έθεσαν πέπλο σιωπής στις απόψεις και τη δράση της Επιτροπής μας, ένα έχουμε να πούμε: σήμερα πρέπει να ντρέπονται για όλα όσα έγραψαν, είπαν, έκαναν.

Ανώνυμος είπε...

Τη Δευτέρα 18/05/2009 η ανάδειξη του Μεγαλύτερου Έλληνα

Ο ΣΚΑΪ σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους θα τοποθετήσει video walls σε περιοχές που συνδέονται με τη ζωή των Μεγάλων Ελλήνων.

Έτσι οι κάτοικοι των περιοχών θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν στα σημεία αυτά και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της εκπομπής.

Στην Ακαδημία Πλάτωνος για τον Πλάτωνα.

Στην περιοχή μας θα συγκεντρωθούμε στην πλατεία του Πλάτωνα (Τηλεφάνους και Πλάτωνος) στις 21.30μμ περίπου. Εκεί θα τοποθετηθεί το video wall.
Να είμαστε όλοι εκεί.
ΜΑΡΙΑ