5.10.2009

Για την πραγματική αναβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνος

Το κείμενο που ακολουθεί παρουσιάστηκε στο 4ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων


Στη συνοικία μας έχει σωρευτεί μεγάλος όγκος προβλημάτων που την έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση. Υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατοικίας, του αρχαιολογικού χώρου, των κοινωνικών συνθηκών και των χώρων που συγκεντρώνονται διάφορες οικονομικές δραστηριότητες. Επισήμως αυτή η υποβάθμιση αναγνωρίζεται από το 1988 στο κείμενο και τις προτάσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αθηναίων. 21 χρόνια τώρα καμία ουσιαστική ενέργεια ανάλογη της σοβαρότητας των προβλημάτων δεν έχει προωθηθεί.
Αντί για σχεδιασμό και υλοποίηση έργων ανάπλασης των υποβαθμισμένων γειτονιών και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής σε αυτές, γινόμαστε μάρτυρες την προσπάθεια άλωσης κάθε αδόμητου χώρου – ανάμεσά τους και πολλών χαρακτηρισμένων ως κοινόχρηστων που όμως δεν έχουν απαλλοτριωθεί από το Δήμο - για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων που «πουλάνε» και με πρόσχημα μια ανάπτυξη μακριά και σε αντίθεση από τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων τους αλλά και της πόλης συνολικά.

Έτσι έχουμε:
• Προσπάθεια να οικοδομηθεί τεράστιο κτίριο υπηρεσιών της Νομαρχίας Αθηνών σε δρόμο με τρία Δημοτικά Σχολεία.
• Έκδοση οικοδομικής άδειας κτιρίου γραφείων 19.000 τ.μ. και υπόγειου parking μέσα στη ζώνη προστασίας του Αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και σε απόσταση 4,80 μ. ! από το όριο απόλυτης προστασίας.
• Προσπάθεια αποχαρακτηρισμού χώρου 25 στρ. που προβλέπεται για ελεύθερος χώρος στην περιοχή «Λαχανόκηποι», κ.ά.



Το μέλλον τόσο του Αρχαιολογικού Χώρου όσο και των πολλών και σημαντικών αδόμητων χώρων είναι πλέον σημαντικό όχι μόνο για τους κατοίκους αυτών των γειτονιών, αλλά για όλους τους κατοίκους της Αθήνας αφού είναι από τους τελευταίους δίπλα στο κέντρο της, που δεν έχει κυριεύσει το τσιμέντο, από τους τελευταίους που μπορούν να διορθώσουν λίγο την αναλογία της ντροπής: περίπου 1 τετρ. μ. πράσινου ανά κάτοικο.

Όπως είναι γνωστό δημοσιεύθηκε το Σχέδιο Νόμου για το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας, το οποίο έχει τεθεί για δημόσια διαβούλευση και σχεδιάζεται να ψηφιστεί το φθινόπωρο.
Το Σχέδιο προβλέπει μια σειρά ρυθμίσεις ειδικά για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά και για μια σειρά άλλα ζητήματα όπως οι κοινόχρηστοι χώροι, υλοποιημένοι ή απλά χαρακτηρισμένοι.

Ο Δήμαρχος της Αθήνας ήταν από τους πρώτους που το υποδέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη.
Για να εφαρμοστεί όμως και να μη μείνει ένα ανέξοδο ευχολόγιο, απαιτείται άμεσα να σταματήσουν όλες οι ενέργειες που στοχεύουν στη δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων που αλλοιώνουν τους σημαντικούς χώρους στη συνοικία μας και υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τη ζωή μας. Απαιτείται άμεσα η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων ώστε να γίνει ό,τι δεν έγινε εδώ και 21 χρόνια.

Ζητάμε το Συμβούλιο του 4ου Διαμερίσματος να ψηφίσει και να προωθήσει προς το Δημοτικό Συμβούλιο τις εξής προτάσεις:

1. Τη θεσμική εξασφάλιση και κατοχύρωση όλων των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων χώρων.
2. Την απόκτηση των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων χώρων με άμεση προτεραιότητα στην έκταση των «Λαχανόκηπων» 25 στρ. και του παλαιού κτιρίου επί της πλατείας Πλάτωνος.
3. Τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου Αίμωνος – Ευκλείδου – Δημοσθένους σε χώρο σχολείου.
4. Την ακύρωση της οικοδομικής άδειας του κτιρίου γραφείων, ιδιοκτησίας REDS Α.Ε., μέσα στη Ζώνη Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου.
5. Την άμεση προώθηση Τροποποίησης του Σχεδίου Πόλης και Μελέτης Ανάπλασης της Ακαδημίας Πλάτωνος με επίκεντρο τον Αρχαιολογικό χώρο με στόχους:
• Την επέκταση, ουσιαστική προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου. Την εφαρμογή του προγράμματος της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας έτσι όπως προβλέπεται στο νόμο.
• Τη δημιουργία μεγάλων ελεύθερων χώρων σε κοινή χρήση με τη μορφή συνεχούς δικτύου αναψυχής, κοινωφελών λειτουργιών όπως σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, και πρασίνου.
• Την αύξηση του δημόσιου χώρου με ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και των κοινόχρηστων χώρων και αναβάθμιση της αισθητικής των περιοχών κατοικίας.
• Τη μείωση των Συντελεστών Δόμησης και των υψών.
• Την οργάνωση των δικτύων μεταφορικής υποδομής, συγκοινωνίας και στάθμευσης με γνώμονα τη συνοχή της συνοικίας και όχι το διαμελισμό της.
• Τη λειτουργία δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού που πλήττει τις ευάλωτες ομάδες των κατοίκων και που συνεχώς αυξάνονται.
6. Την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών μέσα στη Ζώνη Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου καθώς και σε όλη την περιοχή που δεν έχει γίνει εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

AΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
Τετάρτη, 13 Μαΐου, 2009
Από όραμα πράξη η Διπλή Ανάπλαση σε Βοτανικό-Αλεξάνδρας
..........................
Η Διπλή Ανάπλαση δημιουργεί ένα προηγούμενο που μας δείχνει το δρόμο για την αναβάθμιση περιοχών, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, της οποίας το σχέδιο ανάπλασης θα παρουσιάσουμε προσεχώς», τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Κακλαμάνης.
------------
Γιά να δούμε τι μας περιμένει.ελπίζω το παραπάνω σχέδιο ανάπλασης να βασίζεται στο πράσινο και όχι στο τσιμέντο.
ΑΝΝΑ