4.20.2009

Αυτά που θέλουμε είναι ρεαλισμός για την Ακαδημία Πλάτωνος

Στο τέλος Μαρτίου η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα κατέθεσε στο δήμο Αθηναίων την πρόταση της για την περιοχή μας. Η συζήτηση στο 4ο διαμέρισμα προγραμματίστηκε για τις 24 Απριλίου. Θα είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής μας.
Ακολουθεί η επιστολή:

Αθήνα 23 Μαρτίου 2009
ΠΡΟΣ:
• Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη
• Δημοτικό Συμβούλιο
• Δημοτικές παρατάξεις
• Πρόεδρο 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος
• Διαμερισματικό Συμβούλιο


ΘΕΜΑ: «ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ»

Κύριοι,

Η Ακαδημία Πλάτωνος δέχεται επίθεση. Βρίσκεται στα σχέδια μεγαλοεργολάβων. Στο όνομα της "ανάπτυξης" στοχεύουν στην υλοποίηση σχεδίων που στην πράξη καταστρέφουν το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά μας. Περνώντας μέσα από το παγκόσμιας φήμης αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα, κόβουν κομμάτια του, σχεδιάζοντας να οικοδομήσουν υπερμεγέθη εμπορικά κέντρα. Άλλοι πάλι οραματίζονται τη χάραξη λεωφόρων ταχείας κυκλοφορίας οι οποίες θα περνούν δίπλα στο Πάρκο, κόβοντας τις γειτονιές μας στα δυο, φορτώνοντας την ιστορική αυτή περιοχή με πρωτοφανές κυκλοφοριακό όγκο. Αποτέλεσμα θα είναι η τραγική υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας αλλά και η καταστροφή του φυσικού κάλλους της περιοχής που κάνει περήφανη τη δική μας Ελλάδα εδώ και 5.000 χρόνια.
Η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα έχει και προτείνει το δικό της σχέδιο για την αναβάθμιση της ιστορικής αυτής περιοχής του δήμου Αθηναίων. Επισημαίνει επίσης ότι συνεχίζεται το φαινόμενο της έκδοσης οικοδομικών αδειών από την Πολεοδομία του δήμου, παρά το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου και τη στιγμή που χώροι γύρω από το Αρχαιολογικό Πάρκο οι οποίοι είναι χαρακτηρισμένοι ως χώροι πρασίνου, κινδυνεύουν από νέα οικοδομικά σχέδια.

Η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα ζητά άμεσα:

Να χαρακτηριστούν ως χώροι πρασίνου τα παρακάτω οικόπεδα που περικλείονται από τις οδούς:

α) Κρέοντος – Μοναστηρίου – Αλκμαίωνος
β) Ολύμπου – Μοναστηρίου – Κρέοντος καθώς επίσης και
γ) το παλαιό κτίριο επί της πλατείας του Πλάτωνα.
δ) Τον εκ νέου χαρακτηρισμό του οικοπέδου που περικλείεται από τις οδούς Αίμωνος – Ευκλείδου – Δημοσθένους, σε χώρο σχολείου

Προτείνει για την αναβάθμιση της περιοχής ένα συνολικό σχέδιο πράσινης και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα:

1. Τη δημιουργία ενός σύγχρονου οπτικοακουστικού – ψηφιακού μουσείου, το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Πλάτωνα
2. Την ανάπλαση γύρω από όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα (Ιερά οικία, σχολή Πλάτωνα, Οικία Ακάδημου κ.λ.π)
α) με ενημερωτικές στήλες για κάθε αρχαιολογικό εύρημα
β) τοπογραφικό σχεδιάγραμμα για όλο το πάρκο
γ) τοποθέτηση αγαλμάτων αρχαίων φιλοσόφων & μαθηματικών
3. Τη δημιουργία ανοιχτού θεάτρου, Μουσικού σχολείου, Πρότυπου Κέντρου Εκπαίδευσης προσχολικής αγωγής
4. Την ανάπλαση και επέκταση της πλατείας Ακαδημίας Πλάτωνα
α) Ένωση της πλατείας με το πάρκο – πεζοδρόμηση της Μοναστηρίου από την Τηλεφάνους μέχρι την Ολύμπου.
β) Ένωση της πλατείας με τα οικόπεδα i) Κρέοντος – Μοναστηρίου – Πλατεία ii) Κρέοντος – Μοναστηρίου – Ολύμπου iii) παλαιό κτίριο επί της πλατείας
γ) σύγχρονη παιδική χαρά επί της πλατείας
5. Την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων
α) Ενοποίηση της αρχαίας οδού με άξονα Ακ. Πλάτωνα – Δημόσιο Σήμα – Κεραμεικός – Διονυσίου Αεροπαγείτου.
β) Πεζοδρόμηση – ανάπλαση οδών Σαλαμίνος και Μοναστηρίου

Περιμένουμε άμεσα να συζητηθούν όλα τα παραπάνω στο Διαμερισματικό και στο Δημοτικό συμβούλιο και να μας καλέσετε σε συζήτηση και διαβούλευση για να έχουμε άποψη και λόγο για στην περιοχή όπου ζούμε και ψηφίζουμε.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΑ

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν πρωτοεμφανίστηκα εγώ « ΤΟ ΟΡΑΜΑ » στην οθόνη του υπολογιστή σας δέχτηκα πολλές καλές κριτικές από πολλούς κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνος. «Είδα» μια ελπίδα στη σκέψη τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής , μια χαραμάδα αισιοδοξίας , ότι τέλος πάντων κάποιοι άνθρωποι ασχολούνται για το πώς μια μεγάλη περιοχή , σχετικά αδόμητη, από την Αλεξανδρείας μέχρι τον Κηφισό και από τη Λένορμαν μέχρι τη Λ. Καβάλας , όπου τώρα ένα μεγάλο μέρος είναι ένας «σκουπιδότοπος», πέντε λεπτά από την Ομόνοια ( όπως λέει και ο Δήμαρχος ), μέσα σε 20 χρόνια ή θα αναπτυχθεί με βάση το τσιμέντο στο βωμό του κέρδους, κάνοντας εμπορικά κέντρα, πολυόροφα κτίρια γραφείων, 8όροφες πολυκατοικίες κ.λ.π. ή θα αναπτυχθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες της Ακαδημίας Πλάτωνος και της Αθήνας, μια πράσινη ανάπτυξη, όπου θα είναι μέσα στο χάος της Αθήνας, μια νησίδα πρασίνου, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας , με πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Αυτό είναι ΤΟ ΟΡΑΜΑ, ένα έργο που πραγματικά αξίζει να αφήσουμε σαν κληρονομιά στα παιδιά μας.

Υπήρξαν όμως και αρκετοί συνάνθρωποί μας , που άσκησαν κριτική ίσως γιατί δεν πίστευαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν να βάζουν ΤΟ ΟΡΑΜΑ απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα. Ίσως γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι μπροστά στη μιζέρια και εσκεμμένη αδιαφορία της Πολιτείας υπάρχουν και άνθρωποι – έξω από το σύστημά τους – που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή.

Υπήρξαν και λίγοι κακόβουλοι άνθρωποι, που προσπάθησαν να μας χλευάσουν , να μας λυγίσουν , μας είπαν ονειροπαρμένους , ότι λέμε χαζομάρες ή ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί και τέλος πάντων θα πρέπει πρώτα να σηκώσουμε όλες τις αμαρτίες τόσων γενεών και όλων των κατοίκων και αφού έρθει η λύτρωση θα έχουμε το δικαίωμα του λόγου και της σκέψης. Σε αυτούς λοιπόν απαντώ ότι αισθάνομαι δικαίωση. Ναι δικαίωση διαβάζοντας το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας και Αττικής του κ. υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε κ. Σουφλιά.

Δικαίωση γιατί μιλάει για ένα νέο μεγάλο ΟΡΑΜΑ ο κ Σουφλιάς, , όπως μιλούσαμε και εμείς για « ΤΟ ΟΡΑΜΑ » στην περιοχή μας. Δικαίωση γιατί μιλάει για πεζοδρομήσεις , μητροπολιτικά πάρκα πρασίνου, μείωση συντελεστή δόμησης, ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων κ.λ.π. , όπως μιλάμε εμείς για ΤΟ ΟΡΑΜΑ δηλ. για ένα Εθνικό Αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, παγκόσμιας αρχαιολογικής αξίας και φήμης με μουσεία, θέατρα, με πολιτιστικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Δικαίωση γιατί το όραμα του κ. Σουφλιά κοστίζει αρκετά δις. ευρώ ενώ το δικό μας ούτε το ένα εκατομμυριοστό. Δηλαδή λεφτά υπάρχουν , πολιτική βούληση χρειάζεται , για να γίνει το όραμα πραγματικότητα.

Δικαίωση και ως προς τους χρόνους. Για 20ετία μίλησε ο κ. Σουφλιάς, για 20ετία είχαμε μιλήσει και εμείς.

Δικαίωση και ευκαιρία να προσπαθήσουμε να εντάξουμε ΤΟ ΟΡΑΜΑ μας στο Νέο Ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας. Θέλουμε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων των κατοίκων, όλων των πολιτικών παρατάξεων , του δήμου, της Νομαρχίας , των υπουργείων.

Η πρώτη ηθική Ανάσταση για ΤΟ ΟΡΑΜΑ ήρθε, ας ευχηθούμε κάθε χρόνο να έρχεται η Ανάσταση για κάθε κομμάτι του αγώνα μας και σε λίγα χρόνια να έρθει η Ανάσταση για ΤΟ ΟΡΑΜΑ μας.


Χρόνια Πολλά ΤΟ ΟΡΑΜΑ


για την υπογραφή
Αμαζόνιος

Ανώνυμος είπε...

Χρονια Πολλά σε όλους όσους μοιραζομαστε το ιδιο ΟΡΑΜΑ!!!!!
Γινόμαστε όλο και πιο πολλοι και θα πετυχουμε!!!!
Δεν θα αφήσουμε να κερδίζουν εις βαρος μας και να κανουν τσιμεντο την πιο ομορφη και την πιο σπουδαία περιοχή της Αθήνας!!!!!

9 Μαϊου ολοι μαζι στην Πλατεία του Αγ. Γεωργίου για να διαμαρτυρηθούμε και να κάνουμε μια πορεία με ολους τους κατοικους και τους φιλους της Ακαδημίας του Πλατωνα.
Δεν θα περάσουν τα σχεδιά τους για υποβάθμιση!!!!
Ενα ΟΡΑΜΑ κοινό μας συνδέει και γιαυτο θα παλέψουμε και θα το πετυχουμε!!!!!
Κανεις μεχρι σήμερα από ολους όσους είχαν την διακυβέρνηση αυτου του κράτους και αυτου του Δήμου, δεν σεβάστηκαν αυτό το χωρο που σεβάστηκαν πολλοι κατακτητές.
Ολοι με τον δικό τους τρόπο συνέβαλαν στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες να πουληθει η Ακαδημια του Πλατωνα σε μεγαλοεργολάβους.
Άλλοι δίνοντας αδειες για οικοδομές , άλλοι κάνοντας νόμο τον υψηλό συντελεστή και το χαρακτηρισμό της περιοχής σε βιοτεχνικό πάρκο και άλλοι στο όνομα της δήθεν αναβάθμισης και διαμόρφωσης της περιοχής την άφηναν σκόπιμα σε κατάσταση άθλια. Τώρα δήθεν τυχαία βλέπουμε να αγοράζουν πολύ φτηνά οι μεγαλοεργολάβοι και να τρέχουμε να προλάβουμε να μην ξετρυπώνουν τα μεγαθήρια σαν μανιτάρια.
Ολοι στις 9 Μαίου πρέπει να είμαστε στη συγκέντρωση!!!
Κανείς μας να μη λήψει!!!!

Αν. Παπαγεωργίου

Ανώνυμος είπε...

Ολοι παρόντες και παρούσες.
Για να απαιτήσουμε,επιτέλους να βγούν απο τα συρτάρια τους τα σχέδια που απαιτούνται για την αναβάθμηση της περιοχής μας.
Για να αναγκασθούν να πιστέψουν οτι το οραμα μας δεν είναι μόνο λόγια, οπως του χορευταρά υπουργού με τον φίλο Ακτωρα.

jeta είπε...

Θα είμαστε πολλοί,γιατί η εικόνα απο την συγκέντρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων στο 4ο Διαμ/σμα, στίς 08.03.2009,έδειξε οτι και άλλοι πολλοί, θέλουν να αλλάξει η εικόνα της ιστορικής περιοχής μας.
Εξάλλου σ'όλο το 4ο Διαμ/σμα,τα σχέδια των μεγαλοεργολάβων και η στάση των διοικούντων δεν είναι πια κρυφά.

Ανώνυμος είπε...

Στην επιστολή δεν ζητήσατε μείωση του συντελεστή δόμησης.Κακώς.
Ανάλογη πρόταση που έγινε από κάτοικο στη συγκέντρωση της 8.3
έγινε από όλους δεκτή.
Άννα

Ανώνυμος είπε...

Άννα , μη βιάζεσαι. έρχονται και άλλα.

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε κλιμακωτή μείωση του σδ. Έμαθα ότι τα οικόπεδα στην περιοχή μας εδώ έχουν επιφάνεια κατά μέσον όρο περίπου 130τμ. Τα μεγάλα οικόπεδα προέρχονται ως επί το πλείστον από τις συνενώσεις.
Προτείνω λοιπόν για όλα τα οικόπεδα μικρά-μεγάλα μέχρι τα πρώτα 150τμ μία μικρή μείωση του σδ και μετά τα 150τμ μία δεύτερη μεγαλύτερη μείωση. Δηλαδή για οικόπεδα άνω των 150τμ θα ισχύουν δύο σδ. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευθούν οι μικρές ιδιοκτησίες. Ο κλιμακωτός συντελεστής δόμησης ισχύει και σε άλλες περιοχές, θεωρείται πιο δίκαιος.
Μαρία

Ανώνυμος είπε...

Η συζήτηση στο 4ο διαμέρισμα γίνεται την Τετάρτη 29 Απριλίου στις 7.00 το απόγευμα. Καλό θα ήταν να είμαστε πολλοί εκεί για να υποστηρίξουμε τις δικές μας προτάσεις.
Ματίνα