8.28.2008

Γιατί;

Η οργή είναι η αιτία που ανοίγει αυτό το μπλόκ. Καθημερινά τα τελευταία χρόνια παρατηρούσαμε να γκρεμίζονται μονοκατοικίες στην περιοχή της Ακαδημίας ΠΛάτωνα και στη θέση τους να υψώνονται πενταόροφα και εξαόροφα κτίρια με δεκάδες κουτιά που θα στέγαζαν το όνειρο για ένα κεραμίδι πάνω στο κεφάλι πολιτών. Η περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι από τα ιστορικότερα σημεία της Αθήνας. Υποβαθμισμένη με αιτία. Η περίφημη ενοποίηση αρχαιλογικών χώρων δεν προχώρησε ποτέ. Αντ΄αυτού τα οικόπεδα μεταξύ της Ιεράς Οδού και Αθηνών πουλήθηκαν έναντι πινακίου φακής και η σημερινή εικόνα επί της λεωφόρου Αθηνών μπορεί να εξηγήσει το γιατί της υποβάθμισης. Όλα όμως έχουν ένα όριο.

Στην οδό Αίμωνος η Νομαρχία Αθηνών σχεδιάζει την ανέγερση δυο νέων κτιρίων, σε ένα οικόπεδο μικρής σχετικής έκτασης. Στα 300 μέτρα από το περίφημο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, εκεί που η τότε δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη φύτεψε λουλούδια (εκεί άρχισε και τελείωσε η αναβάθμιση του πάρκου), είναι λογικό να βρεθούν αρχαία. Στα δυόμιση μέτρα βάθος αποκαλύφθηκε τμήμα της ρωμαϊκής πόλης, λίγο βαθύτερα κείτονται τα ερείπεια της αρχαίας Αθήνας. Τίποτε άπό όλα αυτά δεν συγκινεί τη Νομαρχία. Θα τα σκεπάσει για να χτίσει τα νέα της κτίρια. Προφανώς και με το πράσινο φώς της αρχαιολογικής υπηρεσίας που περιέργως χαρακτηριζει συνήθως τα ευρήματα στην περιοχή "ήσσονος σημασίας".

Υπάρχει όμως και άλλο μείζον θέμα. Στα 10 μέτρα απόσταση από το οικόπεδο λειτουργούν δημοτικά σχολεία. Το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Λακωνικής Σχολής με εκατοντάδες μαθητές και δυο δημόσια δημοτικά σχολεία. Αντί η Νομαρχία να προτείνει μια μίνι ενοποίηση με το αρχαιολογικό πάρκο, να δώσει το οικόπεδο της για ανέγερση παιδικού σταθμού, παιδική χαρά ή χώρο εκπαίδευσης και γνωριμίας με τον αρχαίο μας πολιτισμό, αποφασίζει να θάψει την ιστορία για να στοιβάξει χιλιάδες υπαλλήλους της. Σε ένα στενό δρόμο, χωρίς πρόσβαση μετρό, χωρίς υποδομές και χώρους για πάρκινγκ. Κυρίως σε μια περιοχή που ακόμη οι άκτίνες του ήλιου μπορούν και χαϊδεύουν τα στενά δρομάκια της. Ίσως αυτό να ενοχλεί κάποιους. Ότι σε μια περιοχή, από τις παλαιότερες στην αττική γή φαίνεαι ακόμη ο ουρανός.

Ε, όχι φθάνει πια η εκμετάλλευση της γης μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες. Δεν μπορεί η ηγεσία του να ευαγγελιζεται την προστασία του περιβάλλοντος και να δίνει πράσινο φώς στη νομαρχία να καταστρέψει μια από τις ιστορικότερες περιοχές της Αθήνας. Λύση υπάρχει. Αρκεί να βγάλουν τα παραμορφωτικά γυαλιά της ανάπτυξης που στηρίζεται στην εξαφάνιση κάθε ελεύθερου χώρου.

4 σχόλια:

Magica (Anastasia) είπε...

Να συμπεριλάβουμε το Τεχνικό Λύκειο και το 66ο Γυμνάσιο που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο των έργων απ'όπου περνούν οι μαθητές, να υπολογίσουμε το κόστος στην υγεία των μόνιμων κατοίκων, όχι μόνο της γειτονιάς αλλά της ευρύτερης περιοχής για να φτάσουμε στο άθροισμα των επιπτώσεων που θα έχει η δημιουργία του χώρου.

ΠΟΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ-ΜΑΡΙΑ είπε...

Βοηθήστε γιατί χανόμαστε!!!!
Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς επηρεάζει άμεσα και αρνητικά την υγεία, την ασφάλεια και την ψυχική ηρεμία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Ας μην κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Όχι άλλο!!!!
Σκεφτείτε τα παιδιά σας, ακόμη και όσοι δεν βιώνετε το πρόβλημα όπως εμείς! Θα θέλατε να πηγαίνουν σχολείο δίπλα σε τέτοια "κόλαση";;;

ΠΟΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ-ΜΑΡΙΑ

Τσουχτρα είπε...

Με κάτι τέτοιος "προστάτες" , λοιπούς συγγενείς και πολύ σιωπή απο μέρους μας , η Αθήνα πνίγεται στο τσιμέντο !

remedy83 είπε...

Προς τον υπεύθυνο του μπλογκ:

Γιατί δεν ξεκινάτε ένα ηλεκτρόνικό ψήφισμα; Ξέρω ότι δε σημαίνει κάτι κατ'ανάγκη για τους έχοντες την εξουσία, καθώς και ότι, στην Ελλάδα, ακόμα και να αλυσοδεθείς πάλι τίποτα δεν αλλάζει (νύχτα γίνονται οι δουλειές, γαρ). Όμως, ένα ψήφισμα είναι πάντα ένα καλό "ζύγισμα" της δυναμικής των πολιτών που τους ενδιαφέρει να περισωθεί ό,τι μπορεί ακόμα να περισωθεί, σε αυτή τη ντροπή που ονομάζεται σύγχρονη Αθήνα...

Αν μη τι άλλο, για ευαισθητοποίηση -προσοχή, όμως, όχι για άλλοθι, "Ελληνάκι μου αδιάφορο" (που έλεγε και ο Τσακνής κάποτε)...

Στο www.petitiononline.com μπορείτε να το ξεκινήσετε ευθύς αμέσως!